A fiatalok Obama helyett már inkább a republikánusokat választják

Hat éve még pont a fiatalok szavazatai segítették az elnöki székbe Barack Obamát, és a kongresszusba sok demokrata politikust. Most azonban ez a választói réteg már inkább a republikánusokat választaná.

A Harvard egyetem Politikatudományi Intézetének (Institute of Politics) friss felmérése szerint a 18-29 éves korosztály tagjai közül azok, akik biztosan a el fognak menni szavazni a november negyedikei választásokon, 51-47 arányban inkább a republikánusokat választják a demokratákkal szemben. Összehasonlításképpen: 2010 szeptemberében ugyanez a réteg még 55-43 arányban a demokratákat kedvelték.

Az ABC News az eredménnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy, a héten közzétett, a Washington Posttal közösen készített felmérésük szerint az amerikai választók 50-44 százalékban szavaznak majd a republikánusokra jövő hét kedden.

A közvélemény-kutatás eredményei azonban nem teljesen megnyugtatóak a Republikánus Párt számára. Mint kiderült, a fiatalok továbbra is inkább a demokratákban bíznak egy sor területen, például a gazdaság irányításában, az egészségügyi rendszer vezetésében, a bevándorlás kérdésben és a külpolitikában.

A felmérést készítő csapat vezetője, John Della Volpe az eredményekkel kapcsolatban elmondta: a fiatalok az inga nyelvét fogják betölteni a elkövetkező években zajló választásokon, és szerinte mindkét párt kezdi elveszíteni az ezredfordulós generációt, akik lassan már egyik pártban sem bíznak igazán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez