Oklahoma kivégzéseket halasztott el

Oklahoma állam legfőbb ügyésze elhalasztott három kivégzést azzal az indokkal, hogy több időre van szükségük ahhoz, hogy beszerezzék a méreganyagokat a kivégzésekhez. Scott Pruitt főügyész az állam új, a halálos méreg-injekciókkal kapcsolatos új szabályozása miatt adta be kérelmet, amiben kéri, hogy 2015-ig halasszák el a végrehajtásokat.

Oklahoma a hónap elején mutatta be a sajtó képviselőinek a nagyobb, felújított halálkamrát. Az átalakításra az áprilisi baleset után került sor, amikor is egy kivégzési procedúrába hiba csúszott, mert a végrehajtásért felelős személy nem megfelelően adta be az injekciót.
Scott Pruitt elmondta: „A három kivégzés elhalasztása 2015-re elég időt ad, hogy be tudjuk szerezni a szükséges gyógyszereket, és az orvosi személyzet minden tagja alaposan fel tudjon készülni a végrehajtásra. Az állam nem akarja siettetni a kivégzéseket, főleg ilyen rövid idővel a felülvizsgálat lezárulta után.”
A vizsgálatra azért volt szükség, mert idén áprilisban hiba csúszott a protokollba Clayton Lockett kivégzése során. A vitatott összetételű méregkeverék miatt a beadása után szétrepedt Lockett vénája. A kivégzést leállították, de a férfi nem sokkal később szívrohamban meghalt. Kiderült, hogy az újfajta méregösszetevő nem úgy hatott az elítéltre, mint ahogy eltervezték.
A most elhalasztott kivégzések közül Charles Warnert ugyanazon az éjszakán kellett volna kivégezni, mint Clayton Lockettet, de a történtek miatt akkor elhalasztották.
A halálos méreganyagokat előállító vállalatok nem forgalmaznak az Egyesült Államokban ilyen szereket, mert tudják, hogy kivégzésre használják őket. Emiatt a kivégzést végrehajtó amerikai államok olyan, nem halálos összetevőket vásárolnak, amelyek együtt beadva válnak halálossá.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez