Bevezetik a főiskolai adósság plafont?

Az Obama adminisztráció szerint korlátozni kell a profit-orientált főiskolákat abban, hogy mekkora adósságot engednek felhalmozni a hallgatóknak a képzési idejük során. Ha a főiskolák nem lesznek partnerek ebben, akkor szóba kerülhet az állami támogatásuk megvágása.

Az elmúlt évek során ezek a főiskolák óriási számú képzést ajánlottak a hallgatóknak, és nem minden esetben figyeltek kellő mértékben arra, hogy az ajánlott szakok és diplomák keresettsége összhangban legyen a munkaerőpiac igényeivel. Pedig a felsőoktatási intézményeknek biztosítaniuk kell, hogy a tőlük kikerülő diplomások olyan tudásra tegyenek szert, ami érdemben hasznosítható az álláskeresés során. Kritikusok szerint sok főiskola még mindig visszaél a rendszer hiányosságaival.
2009-ben fektették le a szabályokat a közigazgatás szakemberei. A céljuk az volt, hogy megvédjék a diákokat attól, hogy az adósságban fuldokoljanak, mire befejezik az egyetemet, főiskolát. A profit-orientált főiskolák, akik a legnagyobb hasznot húzzák a szövetségi támogatásokból azt nyilatkozták, hogy az igazságtalan és célzott szabályozás rontaná a szerényebb anyagi lehetőségek között élő diákokat, akiknek a kölcsön felvétele teszi lehetővé egyáltalán, hogy a felsőoktatásba részt vegyenek.
Az új szabályok még nincsenek száz százalékig kidolgozva, de 2015. júniusában már szeretnék bevezetni őket. lényege az lenne, hogy bevezetnének egy plafont, amit nem haladhatna meg a diákok felvett hitele. A várható jövőbeni fizetésüket is bele kell majd kalkulálni valamilyen módon, hogy ne kerüljenek kilátástalan adósságspirálba azok után, hogy munkába állnak a friss diplomások.
A tervek szerint a felvett hitelek nem haladhatják meg a jövedelmük 8 %-át.
Kritikusok figyelmeztették a program tervezőit, hogy egyelőre csak azokat vizsgálták, akik már diplomával rendelkeznek, ellenben nem fordítottak kellő figyelmet azokra, akik már a tanulmányaik alatt kiestek az iskolákból, sokszor épp amiatt, mert nem tudták finanszírozni a tandíjukat.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez