A felesleges kisvárosi rendőrkommandózás mintapéldája

A kis vidéki amerikai rendőrségek egyre nagyobb militarizálása miatt egyre többen aggódnak az Egyesült Államokban. Egy wisconsini rendőrség most megmutatta, mi ezzel a baj.

A katonai eszközök rendőrségi kézbe adása ellen a legtöbbet hangoztatott érv az, hogy a rendőrök nem csak akkor használják a háborús övezetekbe szánt eszközöket, amikor arra tényleg szükség lenne, hanem bármikor, amikor egy kis esélyük van rá, mert szeretik használni “játékszereiket”, akkor is ha az teljesen felesleges. A Milwaukee-Wisconson Journal Sentinel pont egy ilyen esetről számolt be, amikor a megyei seriffhivatal egy páncélozott katonai járművel érkezett meg egy 75 éves férfi birtokára, hogy behajtsák a rá kiszabott önkormányzati bírságot, 80 ezer dollárt.
Roger Hoeppnert még 2008-ban perelte be Stettin városa, mert a nyolchektáros telkén uralkodó állapotok helyi rendeleteket sértettek a kosz, és az ott található járművek és raklapok miatt. A raklapjavítással és traktorok szerelgetésével foglalkozó férfi akkor kiegyezett a várossal, de újabb perek következtek és végül tavaly áprilisban egy bíró 80 ezer dolláros pénzbüntetés kifizetésére kötelezte Hoeppnert.
Amikor pedig a hónap elején a város kiment, hogy begyűjtse a tartozást, a megyei rendőrség egy katonai páncélozott járművet küldött a férfi birtokára, valamint 24 állig felfegyverkezett rendőrt, mintha legalábbis egy drogkartell felszámolására indultak volna ki, ahol erős ellenállásra kell számítani.
A megyei seriff azonban nem érezte úgy, hogy túlzás volt a katonai eszköz használata egy 75 éves idős férfi ellen, akihez nem valami súlyos bűncselekmény, hanem egy önkormányzati bírság behajtása miatt vonultak ki. Greg Bean szerint csak azért mentek ki, mert Hoeppner nem volt hajlandó az utasításukra kijönni a házából, de amint megjelent a páncélozott jármű, engedelmeskedett.
Bean szerint “lehet, hogy az emberek nem mindig értik meg, hogy miért, de egy páncélozott jármű már majdnem alapvető kellék”.
Hoeppnert végül a helyszínen őrizetbe vették, de miután elkísérték a bankba és kifizette tartozását, szabadon engedték. Az idős férfi most azt tervezi, hogy polgárjogi pert indít a rendőrség fellépése miatt.

Foto: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez