John Kerry szorosabb együttműködést akar Kanadával

Az amerikai külügyminiszter esküt tett amellett, hogy a két ország a jövőben szorosabban fog együttműködni a terrorizmus kihívásainak legyőzésében mind az észak-amerikai kontinensen, mind nemzetközi szintéren.

Kedden Ottawában a külügyminiszter kijelentette, hogy a két ország közös erővel meg fogja védeni az eszméit, az értékeit, az országát. John Kerry azért érkezett az ország fővárosába, hogy kifejezze az USA szolidaritását Kanadával a múlt heti kettős támadás miatt, amiben két katona meghalt. A lövöldözés az amerikaiak megfogalmazásában terrorista cselekménynek számított, így mindkét ország vezető politikusai úgy vélik, hogy a támadók elleni harcban szorosabbra kell fűzni az együttműködést az országaik között.
„Folytatni fogjuk a bűnüldözést, a határellenőrzéseket, és a fontos adatok megosztását egymás között” – mondta el az amerikai diplomata John Baird-del, a kanadai külügyminiszterrel való találkozó után. Baird válaszában elmondta, hogy nagyra értékelik az amerikai segítséget a múlt heti események után. „Ezek az események csak megerősítették elhatározásunkat abban, hogy még erőteljesebben kell részt vennünk a terrorizmus elleni harcban” – tette hozzá a kanadai politikus.
A két miniszter áttekintette az előttük álló feladatokat. Kiemelt jelentőséget tulajdonítottak az úgynevezett „utazó dzsihádistáknak”, azoknak a terroristáknak, akik miután megjárták a háborút, visszatérvén az anyaországukba, otthon jelentenek veszélyt a lakosság nyugalmára. Meg kell tudni oldani, hogy a törvény keretei között maradva figyelni tudják a potenciális terroristák mobiltelefonjait, és ellenőrizni lehessen az interneten folytatott kommunikációjukat. Megállapodtak abban, hogy különös figyelmet fognak fordítani a fiatalabb generációkra, mert a terrorizmus célpontjai is az egyre fiatalabb nemzedék.
John Kerry megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd megtekintette azt az emlékművet, ahol agyonlőtték az őrszemet. Kerry a mostani támadás társadalmi hatásait a tavalyi, bostoni maratonon történt robbantáséhoz hasonlította. Akkor is megpróbáltak félelmet csepegtetni a társadalom mindennapjaiba, de az emberek akkor sem hagyták, hogy eluralkodjon rajtuk az általános félelem és gyanakvás.

Foto: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez