Mintha ma történt volna… 10.29.

1911. október 29-én halt meg Pulitzer József.A Pulitzer-díjak, „The Pulitzer Prizes”, az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, melyek az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható ki, valamint az irodalom, dráma és zene területén is, de ezeket csak amerikai állampolgárok kaphatják meg. A díj Pulitzer József végakaratának megfelelően született és először 1917-ben adták ki.
Pulitzer József a magyar születésű, amerikai újságíró és lapkiadó 1847. április 10-én született Makón. 17 évesen, 1864 nyarán emigrált Magyarországról és az északiak oldalán, részt vett az amerikai polgárháborúban. Az elszegényedett családból elinduló fiú, a háborút követően a Missouri állambeli St. Louisban telepedett le. 21 éves korában lépett az újságírói pályára, amikor a német nyelvű Westliche Post című napilapnál kezdett el dolgozni és ezzel majdhogynem egy időben, 22 évesen belépett a Republikánus Pártba. Az ambiciózus fiatalember 1872-ben megvásárolta a Westliche Potot, majd a St. Louis Dispatchot és e két lapot összeolvasztotta, ami máig St. Louis napilapja. 36 évesen, akkor már vagyonosan megvásárolta az addig vesztességet produkáló New York World című újságot, amely vezetése alatt rendkívüli újításokkal a sajtó egyik legszignifikánsabb lapjává vált. A hangsúlyt elsősorban az emberekre, a botrányra és a szenzációkra fektette.

Elsőként ő jelentetett meg tényfeltáró riportokat. Riporterei inkognitóban vizsgáltak visszásságokat, gyanús eseteket. Az oknyomozó újságírás egyik úttörője, Nelly Bly ápoltként felvetette magát egy bolondokházába, hogy igazán hiteles forrásból számoljon be arról, milyen nyomorúságos körülmények között élnek az ottani szerencsétlenek. Pulitzer közölte a cikket, amelynek nyomán törvény is született a betegek érdekeinek védelméről. Miss Bly lett az első kiküldött tudósító.
Ráadásul egyből globális tudósító: egyik útján 78 nap alatt megkerülte a Földet. Kollégáival együtt létrehozták a „sokkoló” újságírást, melynek elve, hogy magának a valóságnak kell sokkolnia. Az igazi újságíró nem kitalálja a szenzációt, hanem felfedezi és megmutatja.
A másik jelentős újítása a Worldnek, a tömegnyomtatású színes képregény. A világelsőt 1895-ben közölte a lap, ez Richard F. Otcault Sárga kölykök című sorozata volt. Erről kapta nevét a „sárga sajtó”, amely a szenzációhajhász újságírás modelljének kialakulásához vezetett.
Pulitzer Józsefet jachtján érte a halál, 1911. október 29-én és New Yorkban, Bronxban a Woodlawn temetőben nyugszik. Halála után, 1912-ben megalapították a Columbia University Graduate School of Journalism-t, amely kiadja a Pulitzer-díjat, és még ma is a világ egyik legnagyobb presztízsű újságíró iskolája.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez