Enyhített a kötelező Ebola-karantén szabályon New York

Az állam kormányzója azután változtatta meg döntését, hogy azt erősen kritizálták a közegészségügyi hatóságok és a Fehér Ház.

Andrew Cuomo – New Jersey kormányzójával Chris Christie-vel együtt – pénteken jelentette be, hogy a két államban kötelező kormányzati karanténba helyeznek minden olyan egészségügyi dolgozót, akik az Ebola-járványtól érintett országokból térnek vissza, ahol ebolás betegeket kezeltek.
Az ötlet ugyan politikailag jónak tűnhetett az Ebolától egyre jobban pánikba eső amerikai közvélemény megnyugtatására, de a betegséget jól ismerő egészségügyi szervezetek azonnal kemény kritizálni kezdték a kötelező karantén ötletét, ami alapján már pénteken karanténban is kényszerítettek egy Sierra Leonéból hazatért ápolónőt, aki az Orvosok Határok Nélkül tagjaként kezelt ebolás betegeket az afrikai országban.
Kaci Hickoxot végül hétfőn hazaengedték Maine államban lévő otthonában, ahol saját házában lesz 21 napig önkéntes karanténban. Mindezt azután, hogy perrel fenyegetőzött és felbérelt egy jogvédő ügyvédet. Christie meghátrált, de a kötelező karantént nem vonta vissza.
Nem úgy, mint Cuomo, aki már vasárnap bejelentette, hogy enyhít a szigorú szabályon, és New York államban engedélyezik, hogy az Afrikából visszatérő egészségügyi dolgozók önkéntes karanténban legyenek otthonukban, 21 napon át. Az állam pedig vállalja, hogy étellel és gyógyszerrel látja el, ha szükség van rá, és ha ezen idő alatt munkaadójuk nem ad nekik fizetést, azt az állam fogja pótolni.
A Time információi szerint a kötelező karantén bevezetéséről szóló döntést úgy hozta meg a kormányzó, hogy előtte nem konzultáltak New Yorki egészségügyi biztosával, és New York város polgármesterével sem.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez