Hogyan dönt Jeb Bush a 2016-os indulással kapcsolatban?

A republikánus Jeb Bush indulásának valószínűsége a Fehér Házért 2016-ban az utóbbi időben csökkenni látszik. Pártjában egyesek elkezdtek kételkedni Jeb Bush felkészültségében.

A korábbi floridai kormányzó a közvélemény kutatások alapján még mindig az egyik potenciális jelöltje a republikánus pártnak 2016-ra. Egy korábbi nyilatkozata szerint arról, hogy indul-e az elnökségért legkésőbb az év végén, vagy a jövő év elején fog dönteni. Ám több más indulóval ellentétben, Bush ezzel a kijelentésével nem különösebben nyugtatta meg a bizonytalanokat a jelöltségével kapcsolatban, sőt, többen a határozatlanság bizonyítékaként értékelik viselkedését.

Súlyos kérdések nyomják Bush vállát ebben az ügyben. Az emberek arra kíváncsiak, hogy mekkora a felesége és a híres családjának a befolyása a döntéseire, illetve, hogy tud-e olyan ajánlattal, programmal előállni, ami az amerikai nép számára elfogadható.
Függetlenül a leendő döntésétől, naponta lehet híradásokat látni arról, ahogy Bush folyamatosan utazik, kampányol a novemberi félidős választások előtt. Legutóbb Nikki Haley mellett kampányolt Dél-Karolinában.

Itt riportereknek válaszolva elmondta, hogy a döntés meghozatala előtt alaposan mérlegelnie kell a felmerülő kérdéseket, lehetőségeket, problémákat. Komoly beleszólása lesz a családnak, és özte természetesen a feleségének is. „A következő elnöki kampánynak a jövőről kell szólnia, és a kiemelt nagy problémák kapcsán kell megnyugtató válaszokat ajánlani az amerikaiaknak”.

Bush fia, George P. Bush az ABC-nek nyilatkozva biztos volt benne, hogy bármilyen döntés is születik, a család 100%-ban eámogatni fogja. Jeb Bush „döntéshozatali-mechanizmusa” kevésbé kicsiszolt, mint akár az apjáé, akár a bátyjáé volt hasonló időszakban. Apja az 1988-as választásokat 1985-ben kezdte meg, míg testvére 1998-ban már határozottan arról beszélt, hogy indulni fog 2000-ben.

Jó ismerősei azt mondják, hogy Bush óvatossága szándékos. Mindent kétszer is át kell gondolnia a híres elnöki-elődök miatt. A közvélemény is sokkal kritikusabb szemmel figyeli minden mondatát, ígéretét.
Ana Navarro, politikai stratéga és a Bush család barátja elmondta, hogy Jeb Bush valószínűleg nem tölti álmatlanul az éjszakákat,  fegyelmezett, megfontolt ember, aki meg fogja hozni a döntést. Ehhez nem kér és nem is vár mástól segítséget. Annál határozottabb politikus.
Amennyiben az indulás mellett dönt, a család és támogatók pénzügyi hátországa ugrásra készen áll, hogy tervei megvalósítását anyagilag is támogassák.

Fotó: Europress/Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez