A Led Zeppelin elvesztette plágiumpere első csatáját

 

 

A legendás angol rockzenekart azzal vádolják, hogy legnagyob slágerében, a “Stairway to Heaven”-ben egy amerikai banda számából használt fel részletet a híres gitárdallamhoz.

A rendszeresen a világ legjobb rockzenekaraként emlegetett brit Led Zeppelin ellen még májusban indítottak szerzői jogsértés miatt pert a Spirit nevű amerikai együttes alapítójának és dalszerzőjének, Randy Craig Wolfe-nak (Randy California) az örökösei. Szerintük ugyanis a Stairway to Heaven (1971) gitárdallamát a Spirit 1968-ban írt Taurus című számából lopta el Jimmy Page, és ezért kártérítést követelnek.

A Zeppelin ellen Pennsylvania államban indították meg a pert: a zenekar ügyvédjei ennek megszüntetését, vagy áthelyezését kérték másik bíróságra. Azzal érvelnek, hogy a beperelt zenészek brit állampolgárok, akik Angliában élnek, ezért nem lehet ellenük Penssylvaniában pert kezdeményezni.

A felperes erre kicsit módosított a kereseten: kiemelte, hogy a Led Zeppelin Pennsylvaniában is koncertezik, ott is lemezeket ad el, rádiók játszák a számait, és tagjai több millió dollárt keresnek mindezzel.

Juan Sancches kerületi bíró végül a felperesnek adott igazat, és elutasította a Zeppelin kérését –  igaz, jogfenntartással, vagyis withouot prejudice. Ami azt jelenti, hogy a brit zenekar ügyvédjei újra kérvényezhetik az ügy megszüntetését vagy áthelyezését a bíróságon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez