A kormányzatellenes jobboldal felelőssége az ebola-járványban

Egyre többen vetik fel, hogy a minél kevesebb kormányzati szerepvállalásért küzdő jobboldali konzervatívok lelkiismeretét terhelik az amerikai ebolás esetek. És ez akár az időközi választásokra is hatással lehet.

Az Agenda Project nevű liberális szervezet vasárnap hozott nyilvánosságra egy kampányfilmet, amiben egyenlőségjelent tesznek a republikánusok által követelt kormányzati kiadáscsökkentések, valamint a már az Egyesült Államokban is terjedő Ebola-járvány között. Egészen eddig, a fő kérdés a megbetegedésekkel kapcsolatban az volt, hogy vajon az Obama-kormányzat megfelelően kezeli-e a helyzetet. A támadásokat a republikánusok és konzervatívok vezették, akik hozzá nem értéssel vádolták Barack Obamát és kormányát.

Most azonban védekezésre kényszerülhetnek. Egyre többen vetik ugyanis fel, hogy a kormánykiadások csökkentését ideológiájuk középpontjába helyező republikánus politikusoknak komoly felelősségük van a kialakult helyzetben. Baloldali gondolkodók és választásra készölő politikus egyre bátrabban kezdik el hangoztatni, hogy a jobboldalon követelt és keresztülvitt költségcsökkentések megnehezítették az esetleges járvány elleni küzdelmet, és ennek köszönhető a két dallasi megbetegedés.

Az adatok a kritikusok oldalán állnak. Ahogy azt a Vox írta, az amerikai járványügyi hivatal vészhelyzeti alapjának büdzséje 2006 óta folyamatosan csökkent, és 2013-ra már majdnem a felére apadt a nekik adott pénz: egymilliárd dollárról, 585 millió dollárra. Mert azt könnyű csökkenteni, amikor nincsen közvetlen veszély, de annak komoly hatásai lehetnek, ahogy azt a mostani helyzet mutatja.

Az amerikai egészségügyi minisztérium orvoskutatási intézete, a National Institutes of Health szintén a republikánus költségcsökkentései politika áldozata lett. Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a költségvetése, és az intézet igazgatójának elmondása szerint könnyen lehet, hogy már meglenne az Ebola ellenszere, ha lett volna elég pénzük a kutatások támogatására.

Ehhez jönnek még hozzá a közegészségügyi szervezeteket érintő leépítések állami és helyi szinten. A Salon cikke szerint 47 ezer közegészségügyi dolgozót küldtek el, főleg republikánus kormányzók felügyelete mellett, a költségcsökkentés szellemétől vezérelve, amelynek most isszák meg a levét. Nem tűnik véletlennek, hogy pont Texas egyike a közegészségügyre legkevésbé költő államoknak, és emiatt a helyi hatóságok nem tudtak megfelelően reagálni a vírus megjelenésére.

A demokraták még csak most kezdik el ezeket hangoztatni, de egyre bátrabban kezdik el erre emlékeztetni a választókat. Eddig úgy tűnt, hogy az Ebola megjelentése az Egyesült Államok a republikánusok malmára hajtja a vizet, hiszen azzal a hatalmon lévő demokratákat lehetett kritizálni, de könnyen lehet, hogy végül mégis nekik fog fájni emiatt a fejük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez