Az USA győzködi Törökországot, az ISIS megfékezésére

Amerika és Törökország már egy jó ideje nincs ugyanazon az állásponton a forrongó Közel-Keletet illetően, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie azért, hogy a Török vezetőség elfogadja, először az Iszlám Állam fenyegetésével kell leszámolni és csak utána kezdhetik meg a Szíriában kialakult helyzet megoldását.

Az Obama-kormánynak nehéz a helyzete, ugyanis egyelőre nem úgy tűnik, hogy Törökország belemenne a régió országaival kötött egyezségbe, amelynek első és létfontosságú célja az ISIS megfékezése és a hatalomból kibillentése lenne.
Bár Törökország NATO-tag, egyelőre mégsem kötelezte el magát az Iszlám Állam ellen létrejött koalíció mellett, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezett.
Ennek okai elég bonyolultak, de lényegében arról van szó, hogy a Török vezetésnek két fontosabb célja is van az ISIS legyőzésénél: eltávolítani a Szíriában hatalomra került rezsimet és meggátolni, hogy létrejöjjön egy szeparatista Kurd állam.
Miközben az Iszlám Állam napi szinten mutat tanúbizonyságot arról, hogy a modern idők egyik legbrutálisabb militarista szervezete, Törökország tétlen marad a helyzetet illetően, pedig rájuk is komoly veszéllyel van a terrorista szervezet.
Mivel az Egyesült Államok által összetákolt koalíció tagjai végtelenül sok különböző személyes céllal rendelkeznek, már ezt önmagában nehéz összetartani, főleg, hogy – amivel a tagok is tisztában vannak – ha Amerika egyedül marad, szinte semmit nem fognak számítani légi csapásai, ha nincsen szárazföldi támogatás mögötte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez