Jól jöhet a republikánus jelölteknek a melegházasság engedélyezése

A Legfelsőbb Bíróság döntését, amellyel gyakorlatilag alkotmányossá tették a melegházasságot harminc államban, első meglepőnek tűnő megkönnyebbüléssel fogadták azok, akiknél a legkevésbé számítanak az ember. A választásokra készülő rebulilkánusok politikusok körében.

Miközben a Republikánus Párt bázisa körében nagy befolyással bíró evangélista keresztény vezetők a bíróság döntése után azonnal közölték, hogy az novemberi időközi választásokon, valamint a 2016-os elnökválasztáson induló republikánus jelöltek nem hagyhatják majd figyelmen kívül a melegházasság kérdését a kampányban, a párt több politikus pontosan arra készül, hogy elkerülje a kérdést.

A Time magazin több republikánus plitikai stratégát, és politikus kérdezett meg erről, akik azt mondták a lapnak, örülnek a döntéssel, amellyel a kérdés lekerülhet a kampánytémák listájáról, és megtehetik, hogy nem foglalkoznak vele. Az ugyanis veszélyessé vált a konzervatív jelöltek számára.

A döntés után már mondhatják, hogy a kérdéssel már nem lehet mit kezdeni, a bíróság eldöntötte, hogy ez a törvény, ami ellen már nem lehet fellebbezni. Ezt mondta Scott Walker wisconsini szenátor, aki kemény küzdelemre számíthat a novemberi választáson, és még nyáron Chris Christie, New Jersey kormányzója is, amikor az államában hasonló döntés született. Lousiniana kormányzója, Bobby Jindal, aki szintén 2016-ra készül, ugyancsak azt mondta, hogy a bíróság döntésével ez már nem politikai kérdés, amivel egy politikus bármit is tudna kezdeni.

A republikánus jelölteknek ez azért jön jól, mert a melegházasság kérdésében az amerikai közvélemény egyre inkább támogató álláspontra helyezkedett. A Gallup felmérése szerint 55 százalék gondolja úgy, hogy engedélyezni kell az egyneműek házasságát, és különösen nagy a támogatók aránya a fiatalok körében: 78 százalék.

Ha pedig egy jelölt a melegházasságot hangosan ellenző párttagok nyomására kénytelen szembehelyezkedni az egyneműek házasodásával, erősen rontja választási esélyeit. A bírósági döntéssel pedig kaptak egy kibúvót arra, hogy miért nem akarnak foglalkozni a kérdéssel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez