Párharcok a Szenátusért 4.

Az Egyesült Államok szenátusi többségét 12 szenátori helyért folyó párharc fogja eldönteni a november 4-i időközi választások alkalmával. A témával foglalkozó cikkeinkben felvázoljuk ezeket a küzdelmeket, melyek eredménye meg fogja határozni, lesz-e 8 év után újra republikánus többség a törvényhozás mindkét házában. Bár idén a Szenátus 36 pozíciója megmérettetésre kerül, közülük 24 hely gyakorlatilag eldőltnek látszik, ugyanis ezeknél a közvélemény-kutatások legalább 90%-os esélyt adnak valamelyik jelöltnek.

A tizenkét párharcból jelenleg kettő esetében vezet egyértelműen a demokrata jelölt, ha nem is nagy előnnyel. A várakozások szerint ez a két hely alapvetően fontos lehet számukra a Szenátus megtartásában, hiszen a maradék 10 hely többségénél a republikánus jelölt áll jobban. Így minimális elvárásnak tűnik, hogy ezeket a „könnyebb” szenátusi posztokat megtartsák. A szóban forgó államok Michigan és Minnesota.
Előbbi esetében Carl Levin megüresedett helyére fognak új szenátort választani, aki visszavonul aktuális ciklusa végén. A demokrata Levin 1979 óta volt az állam egyik felsőházi küldötte, ami a leghosszabb idő ebben a pozícióban Michigant tekintve. Jelenleg a Szenátus fegyveres erőkért felelős bizottságának elnökeként igen fontos pozíciót tölt be. Ezzel a hátszéllel indul szenátornak a pártból Gary Peters, aki jelenleg az alsóház képviselője, és a szövetségi szintű törvényhozás előtt állami szinten is dolgozott mind a két házban. Levin bejelentése után jelezte indulási szándékát, és demokrata részről nem is akadt kihívója. A saját pártjából szintén nem volt riválisa Terri Lynn Landnek. Michigan korábbi államtitkára hosszas huzavona után maradt végül az egyetlen republikánus jelölt az előválasztáson. A közvélemény-kutatások szerint Peters május óta folyamatosan vezet kisebb-nagyobb előnnyel, és jó helyzetből várhatja a véghajrát. A bizonytalanok nagy száma miatt azonban még nem valószínűsíthető a győzelme.
Minnesotában a hivatalban lévő demokrata, Al Franken előnye az elemzők szerint alig esett 10 százalékpont alá a kampány kezdete óta. Az indulók népszerűsége közötti különbség a szeptember végén készített felmérések szerinti is alulról közelíti a kétszámjegyű értéket. Franken első mandátumának a végéhhez közeledik. 2008-ban meglepetés volt remek szereplése, melynek eredményeként rendkívül szoros, sokat vitatott kimenetelű versenyben, mindössze néhány szavazatnyi különbséggel sikerült leváltania a hivatalban lévő republikánus szenátort. Annak ellenére, hogy csak hajszálnyi különbséggel tudta megszerezni a szenátori pozíciót, most mégse tartozik a legveszélyeztetettebb demokraták közé. Az elfogadottsági rátája igen magas, a minnesotai republikánusok pedig nem tudtak igazán életképes jelöltet kiállítani ellene. Végül a párt által támogatott üzletember, Mike McFadden nyerte meg az előválasztást, és fog indulni Franken ellen. McFadden korábban még nem töltött be közhivatalt.
A szenátusi demokrata többség megmaradásának tehát nem elégséges viszont minden bizonnyal szükséges feltétele, hogy a fenti két párharcot a liberálisok jelöltje nyerje. A november 4-i eredmények közül ezért ez a kettő sokat el fog árulni róla, mennyi helyet szerezhetnek meg a republikánusok a korábban demokraták által birtokolt szenátori pozíciók közül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez