Drónhajók az amerikai haditengerészet kötelékében

Az Office of Naval Research most először bemutatott videóján látható, amint 5 drón-csónakokat irányítanak a haditengerészet hajói mellett. Feladatuk az ellenséges fenyegetettségek kiszűrése, és lehetőség szerint azok megakadályozása. Elemzők szerint ez egy új szintjét jelenti a hadi és kereskedelmi hajók védelmének.

A Virginia melletti James folyón volt a bemutató. A haditengerészet által ellenőrzött gyakorlaton az úgynevezett Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing (CARACaS) programcsomag felügyeli az irányítást. Ez egy tucat pilóta nélküli hajó irányítását képes elvégezni.
Az észlelés után a kis csónakok maguk döntenek az eljárás menetéről a protokollnak megfelelően. Többféle manőverre képesek. Szükség esetén el tudjál zárni az utat, be tudják keríteni az ellenséges objektumot, és adott esetben géppuskáiból tüzet is képesek nyitni a célpontokra.
Természetesen minden végső döntést egy ember hoz meg, aki egy vezérhajóról irányítja az eseményeket. Neki van meg a hatalma ahhoz, hogy bármikor átvegye az irányítást a gépek felett, bármikor képes kézi irányításra váltani kikapcsolva az automatizmust. További biztonsági elemként iktatták be azt a rendszert, ami az egész műveletet leállítja, ha a kommunikációs kapcsolat megszakad a drón és az irányító központ között.
Ezek a „robot hajók” az őrkutyákhoz hasonlóan körbe-körbe úszva ismerik fel a fenyegetéseket, és az irányító-szoftvernek köszönhetően a legoptimálisabb útvonalat tudják a hajók kiválasztani például egy bekerítési manőver esetén. Magasan fejlett algoritmusokat használnak azért, hogy a hibák számát a lehető legalacsonyabbra szorítsák le.
A biztonságon túl a rendszernek költségmegtakarítási oldala is van, lévén nem kell nagy és új hajókat építeni a különféle felderítési és biztosítási feladatokhoz. Alkalmazási területük a hajókon túl kikötők vagy olajfúró-kutak védelmére is kiterjedhet.
A CARACaS szoftvert eredetileg a NASA fejlesztette ki, annak érdekében, hogy egy leendő MARS expedíción használják fel. A haditengerészet bemutatója a USS Cole elleni, 14 évvel ezelőtti jemeni támadás évfordulóján volt. Abban az amerikai anyahajó elleni támadásban 17 tengerész halt meg amikor egy robbanóanyagokkal teli kis hajó egy 12×20 méteres lyukat robbantott a hajó oldalában. Matthew Klunder admirális elmondta, hogy ha akkor egy ilyen rendszer védte volna a USS Cole-t, akkor meg tudták volna állítani a támadást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez