Párharcok a Szenátusért 3.

Az Egyesült Államok Szenátusának többségét 12 szenátori helyért folyó párharc fogja eldönteni a november 4-i időközi választások alkalmával. A témával foglalkozó cikkeinkben igyekszünk felvázolni ezeket a küzdelmeket, melyek eredménye meg fogja határozni, lesz-e 8 év után újra republikánus többség a törvényhozás mindkét házában.

Bár idén a Szenátus 36 pozíciója megmérettetésre kerül, közülük 24 hely gyakorlatilag eldőltnek látszik, ugyanis ezeknél a közvélemény-kutatások legalább 90%-os esélyt adnak valamelyik jelöltnek.
A hivatalban lévő demokrata szenátorok közül Mark Pryor esetében lehet az egyik legszorosabb választási eredményre számítani. Pryor Arkansas állam egyik felsőházi delegáltja 2003 óta. Első megválasztása előtt államügyészként dolgozott, és ugyanazt a szenátori pozíciót sikerült megszereznie az azt éppen betöltő republikánus ellenfelével szemben, melyet korábban édesapja is 18 évig birtokolt. Pryorék nem az egyetlen politikuscsalád az államból: Bill Clinton Arkansas kormányzója volt majdnem 12 évig mielőtt indult 1992-ben az elnökválasztáson. Mark Pryor első szenátusi ciklusa kezdetén rövid ideig, Michael Bennet coloradói kinevezéséig, a Szenátus legfiatalabb tagja volt. Idén harmadjára indul, és a korábbiakhoz hasonlóan saját pártjából idén se érkezett kihívója.
Republikánus oldalról azonban jó eséllyel száll versenybe ellene Tom Cotton, aki jelenleg a 4. kerület kongresszusi képviselője az államból. Cotton háborús veterán, megjárta Irakot és Afganisztánt, és több ízben ki is tüntették. Szolgálatai előtt jogi diplomát szerzett a Harvardon, és praktizált is jogászként. Politizálni 2011-ben kezdett el, és előválasztási győzelme után nagy fölénnyel szerezte képviselőházi székét demokrata ellenfelével szemben. Igazi villámkarrier az övé, hiszen már most, első alsóházi mandátuma végén szenátori babérokra tör. Indulását 2013 augusztusában jelentette be, és az előválasztáson, Pryorhoz hasonlóan neki sem volt kihívója.
Pryor helye rendkívül értékes lehet a Republikánus Pártnak. Július eleje óta már folyamatosan Cotton vezet, de a felmérések szerint mindössze legfeljebb 4 százalékpontnyi előnnyel. A demokrata szenátor jelenlegi ciklusát 2002-ben republikánus kihívó nélkül biztosította be. A Smart Politics pedig rámutatott, hogy hasonló szituációban még senki nem veszítette el szenátusi helyét, azok közül, akik újraindultak a következő alkalommal. Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy idén sor kerül-e erre a történelmi eseményre. Az viszont biztos, hogy a kulcsfontosságú párharcban mind a két párt komoly erőket mozgósít: Pryort kézenfekvő, hogy az állam legnépszerűbb demokratája, Bill Clinton támogatja, míg Cotton mellett olyan nevek sorakoztak fel, mint a korábbi elnökjelölt Mitt Romney, vagy a floridai szenátor Marco Rubio.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez