Így él a 0,00003%

Íme a barátságos milliárdos a szomszédból: 63 éves, férfi és házas. Valamivel több, mint három milliárd dollárja pihen a bankban, amibe beletartozik körülbelül 600 millió készpénz. A pénzét többnyire a Wall Streeten kereste, a Pennsylvaniai Egyetemre járt és szereti a sportokat. Nagyjából ezt a képet adja a Wealth-X és az UBS összegzése a világ 2,325 milliárdosáról és egy kis betekintést ad abba, hogyan él a felső 0,00003%. És igen, elég jól élnek.

Fontos jellemzőjük, hogy egyre emelkednek, egyre növekszik a vagyonuk, jelenleg pedig nagyjából 4%-át kontrolálják a világ összes pénzének, ami 7,3 billió dollár. Ez elég lenne ahhoz, hogy 12-szer megvegyék az Apple-t, illetve arra az apróságra is, hogy kifizessék az Egyesült Államok összes tartozását Kínának.
Egy tipikus amerikai milliárdos a negyvenes, ötvenes éveiben kereste pénzének legnagyobb részét, felét olyan befektetésekben tartja, mint például a saját cége és 20%-ot mindig készpénzben rak el. A legédesebb 5%-ot pedig luxuscikkekre költi: sportkocsik, jachtok, esetleg helikopterek. Általánosan négy házzal rendelkezik, egyenként 20 millió dollár körül van az értékük.
Ezen emberek csoportja nem igazán érdekelt abban, hogy melyik nemzet az otthona. Legtöbbjük olyan metropoliszokban lakik, mint New York, Hongkong vagy London, idejük nagy részében pedig egyik városból a másikba utazgatnak. A többi végtelenül gazdag emberrel együtt töltött időben pedig sokszor sportmérkőzéseket néznek, azokból is az előkelőbbeket.
Mivel a mi kiszemeltünk elméletileg new york-i, valószínűleg művészetkedvelő, de ha Los Angelesben élne, talán inkább a repülés és a repülők keltenék fel az érdeklődését.
Emberbarát, adakozó, de persze nem annyira, mint gondolnánk (szeretnénk gondolni). Élete során mondjuk, százmillió dollárt ajándékoz el, de ez számára igazából aprópénz. Ennek is a legnagyobb része az elitiskolák egyikébe megy.
Lassan el kell gondolkoznia azon, hogy mit fog kezdeni az eszméletlen mennyiségű pénzzel és oda jut, hogy elosztja családja tagjai között. Így pedig létrejön egy réteg, akik szinte felfoghatatlan méretű vagyonnal kezdik életüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez