Hibázott a kórház: hazaküldték a dallasi ebola-beteget

Nem követték az Ebola-járvány miatt bevezetett szövetségi útmutatásokat, amikor a férfi először jelentkezett a kórházban, ebolára utaló tünetekkel.

A dallasi Texas Health Presbyterian Hospital sürgősségi osztályán szeptember 25-én, este tíz órakor jelent meg Thomas Eric Duncan, aki lázra és hasi fájdalmakra panaszkodott. A vele foglalkozó nővér a járványügyi előírásoknak megfelelően kikérdezte arról, hogy az utóbbi időben merre utazott, és a férfi el is mondta neki, hogy nem rég tért vissza az ebola-járvány sújtotta Libériából.
Azonban ez az információ nem jutott el az illetékes orvosokhoz, és ahelyett, hogy a férfit az előírásoknak megfelelően azonnal izolációs szobába helyezték volna, és letesztelték volna ebola-fertőzésre, csak antibiotikumot kapott, hazaküldték – írta a Dallas Morning News, kórházi dolgozókra hivatkozva. A kórházat üzemelő cég egyik magas rangú vezetője, Dr. Mark Lester elismerte a hibát, de arról nem nyilatkozott, hogy ki, vagy kik a felelősek a kommunikációs hibáért.
Duncant két nappal később mentővel szállították vissza a kórházba, miután rosszabbra fordult az állapota. Akkor azonnal elkülönítették, és megvizsgálták, hogy az Ebola vírusával van-e megfertőzve.
A hiba azt jelenti, hogy Duncan több napon át mászkált szabadon úgy, hogy közben megfertőzhetett embereket. Az Ebola csak akkor fertőz, ha már tünetei vannak. Duncannél szeptember 24-én jelentek meg a tünetek. A járványügyi hatóságok azt közölték, hogy megfigyelés alatt tartanak mindenkit, akivel Duncan érintkezett, és akiknél fenn áll a megbetegedés veszélye.
A kórház közölte, hogy vizsgálják, miért nem jutott el az információ az orvosokhoz, hogy a férfi Libériában járt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez