Már támogatja a többség Obamát az Iszlám Állam háborújában

Január óta most először fordult elő, hogy az amerikai közvélemény bármilyen témában pozitívan ítéli meg az amerikai elnök ténykedését.

A Washington Post és az ABC News közvélemény kutatásának adatai szerint az amerikaiak fele támogatja, ahogyan Barack Obama kezeli az Iszlám Állam kérdését. Nyolc hónapja ez az első alkalom, amikor az amerikaiak fele egyetért egy kérdésben az amerikai elnökkel, legyen szó bármilyen – külpolitikai vagy belpolitikai – kérdésről.
A felmérés szerint az amerikaiak 50 százaléka elégedett Obama lépéseivel, és 44 százalék elégedetlen. Augusztusban még csak 42 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint az elnök megfelelő lépéseket tett az Irakban és Szíriában előrenyomuló szélsőséges iszlamista szervezettel szemben.
Az, hogy mennyire elégedettek Obamával, természetesen nagyban függ a megkérdezettek politikai hovatartozásától. Míg a demokraták 76 százaléka támogatja Obamát a kérdésben, addig a republikánusoknak mindössze harminc százaléka, ami egyébként még magas értéknek is számít, és annak köszönhetően lépte át a teljes lakosság körében az ötven százalékot.
Érdekessége a felmérésnek, hogy a republikánusok a demokratáknál és a függetleneknél jóval nagyobb arányban támogatják az Iszlám Állam elleni légicsapásokat, amiket Obama rendelt el. A republikánusok 80 százaléka ért egyet a fellépéssel. A két adat, a 80 százalék és 30 százalék között valójában csak egy különbség van: az utóbbival kapcsolatos kérdésben szerepelt Obama neve, ami miatt a republikánus szavazóknak nagyon nehezére esik, az igen, támogatom kijelentés megtétele.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez