Obama kávés tisztelgése miatt áll a bál

Nagy felháborodással reagáltak a konzervatív oldalakon arra, hogy Barack Obama egy kávés pohárral a kezében tisztelgett az őt fogadó tengerészgyalogosoknak.

Az esetről készült felvételt a Fehér Ház tett közzé hivatalos Instragam-oldalán, azt a pillanatot örökítve meg, amikor az amerikai elnök megérkezett New Yorkba és kiszállt az elnöki helikopterből. A lépcsőn egy kávéspohárral a jobb kezében ereszkedett le, majd, ahogy az mára már szokássá vált, tisztelgett az őt tisztelgéssel fogadó két díszegyenruhás tengerészgyalogosnak.
A sajtóban hamar „latte salute” névre keresztelt esetre azonnal lecsapott a konzervatív sajtó, és még a Republikánus Párt is közzétette azt oldalán, megemlítve, hogy már csak hat hét van hátra az időközi választásokig, és „szükségünk van rád a mi oldalunkon”. Hozzátéve, hogy adományokat kérnek.
A jobboldali sajtó, és a jobboldali sajtómunkások azonnal arra használták fel az esetet, hogy nekitámadjanak Obamának, „sokkolónak” és „felháborítónak” nevezve a tisztelgést, ami azt bizonyítja, hogy Obama „lenézi a hadsereget”, valamint „semmibe veszi a katonákat”. Mások persze arra hívták fel a figyelmet, hogy vannak ennél fontosabb problémák is, és ez nem hír.
Egyébként bár mostanra „hagyománynak” számít, és sokan gondolják úgy, hogy az elnöknek katonai tisztelgéssel kell köszöntenie a katonákat, ez egyáltalán nem volt elfogadott dolog Ronald Reagan elnökségéig. Míg a katonáknak hosszú ideje tisztelegniük kellett a hadsereg főparancsnoki címét tartó amerikai elnököknek, a másik irányban ez nem volt így egészen 1981-ig. Még Dwight Eisenhower – aki ötcsillagos tábornokból lett elnök – sem tisztelgett. Reagan döntését, hogy ő márpedig tisztelegni fog, akkoriban többen kritizálták, és még most is viták zajlanak arról, hogy szükséges-e. Azonban után minden elnök továbbvitte ezt a szokást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez