A spanyolajkú demokraták elégedetlensége

 A spanyolajkú aktivisták szerte az országban ígéretet tettek, hogy támogatni fogják az elnököt, ha Barack Obama beváltja azokat a bevándorlási reformokat, amiket korábban eltervezett.

Az aktivisták „ajánlata” szerint elárasztják az országot, bekopogtatnak minden ajtón annak érdekében, hogy a demokratáknak sikerüljön megtartaniuk a szenátusi többségüket. Elmondásuk szerint ők úgy ismerik az elnököt, mint aki az egyenjogúsítás élharcosa.
Ez volt az elképzelés. A gyakorlatban a latin bevándorlókat nem győzte meg igazán Obama politikai hatékonysága. Egy új közvélemény kutatás valóban azt mutatja, hogy spanyolajkúak kezdenek elpártolni a demokrata párt mellől, köszönhetően annak gyenge érdekérvényesítő képessége miatt a bevándorlás terén. A Pew Research center kimutatása szerint 52-45 az elutasítók és támogatók aránya a demokrata érzelmű szavazókon belül.
Ezek a számok nem egyik napról a másikra alakultak ki. Hasonlóan más szavazói csoportokhoz, a támogatók lemorzsolódása a 2012-es újraválasztás után indult el. Akkoriban 75% volt az elnök támogatottsága ezekben a körökben. Még a 2013. júliusi felmérés is azt mutatta, hogy 68% áll az elnök mellett. Innen következett be a számok gyengülése.
Egy évvel később már a demokrata szavazók 40%-a azt mondta, hogy ez az adminisztráció nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az illegális bevándorlók helyzetét legálissá tegye. És itt nemcsak a spanyolajkúakra gondoltak, hanem mindenkire, aki a bevándorlás politikában valamennyire is érdekelt.
A Fehér Ház nyilvánvalóvá tette, hogy még a nyaralási szezon vége előtt valami számottevő fog történni a bevándorlási politika területén. Ennek az is az oka, hogy két év után a republikánusok jelentősen megerősödtek ebben a szavazói rétegben. És komoly problémát jelenthet, ha a demokrata spanyolajkúak egyszerűen otthon maradnak majd a szavazás napján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez