Chicago polgármestere a marihuána dekriminalizálását sürgeti

Rahmn Emanuel, Barack Obama egykori kabinetfőnöke Illinois állam törvényhozása előtt beszélt arról, hogy miért szükséges a drogbirtoklással kapcsolatos büntetések csökkentése.

A chicagói polgármester arra sürgette az állami törvényhozókat, hogy a nagyvárosban bevezetett rendszerhez hasonlóan dekriminalizálják a 15 grammnál kevesebb marihuána birtoklását, és bűncselekményről szabálysértéssé változtassák a csekély mennyiségű kábítószer birtoklását. Minden más tiltott szernél pedig egy gramm lenne a csekély mennyiség határa. Akiknél csak ennyi találnak, azokat nem kell kötelezően letartóztatni, hanem helyszíni bírság megfizetése után szabadon távozhatnak.

Emanuel az illinoisi képviselők előtt kijelentette: ezzel a módszerrel adódollárokat takaríthat meg az állam, a rendőrség több energiát tud fordítani a komolyabb bűncselekmények felderítésére és segít a börtönökben lévő zsúfoltság megszüntetésében.

A chicagói polgármester két éve erősen támogatta az önkormányzatot abban a döntésben, hogy a város határain belül dekriminalizálják a kis mennyiségű marihuána birtoklását. A rendőröknek ezzel lehetőséget adtak arra, hogy mindössze 250 vagy 500 dolláros pénzbüntetéssel sújtsák letartóztatás helyett a 15 grammnál kevesebb marihuánával elkapott embereket.

Felmérések szerint azonban a terv nem vált be teljesen, és a rendőrség több embert tartóztatott le azért, mert marihuánát találták náluk, és a város a vártnál jóval kevesebb bevételre tett szert a helyszíni bírságokból.

Jelenleg 16 amerikai államban és a fővárosban dekriminalizálták a marihuánát, két másik államban pedig törvényessé tették használatát és árusítását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez