Felszámolja fosszilis üzemanyag üzletágát a Rockefeller család

A Rockefeller család leszármazottai, valamint további meghatározó energia mogulok egyöntetűen vállalták, hogy kivonják a pénzüket a fosszilis energia beruházásokból vagyis a szén és olaj szektorokból. A globális felmelegedés megállítása érdekében a tiszta energia felhasználásának elősegítésére fognak fókuszálni.

A híres történelmi család a hatalmas vagyonát az olaj-üzletben alapozta meg az idők folyamán. Most más meghatározó szereplőkkel együtt bejelentették, hogy eladják az 50 milliárd dollárt érő teljes fosszilis üzemanyag befektetésüket. A Global Divest-Invest közölte, hogy számos új csatlakozó jelentkezett náluk mindösszesen egy nappal a bejelentés után. Egyetértettek a célokban, hogy mindent meg kell tenni a veszélyes hőmérséklet emelkedés megállítása érdekében.
A mozgalom csírái három évvel ezelőtt jöttek létre. Azóta 650 magánszemély és 180 intézmény, köztük 50 új befektetési alap is csatlakozott a csoporthoz. A tagok vállalták, hogy öt év alatt felszámolják a szén és olajra épülő üzletágaikat. Egyik aláíró a Rockefeller Brothers Fund. Stephen Heintz, John D. Rockefeller egyik örököse elmondta, hogy a fosszilis üzletág eladása összhangban van az alapítók elgondolásaival is.
Az egyik legmeghatározóbb amerikai egyetem, a Stanford University májusban határozta el, hogy a 18.7 milliárd dollár tőkéjű alapítványát nem használja fel arra, hogy szénbányászati cégekbe fektessenek. Megjegyzendő, hogy a kisebb főiskolák hajlandósága jóval nagyobb ebben a kérdésben, mint a nagyobb intézményeké, akik hajlamosabbak a vonakodásra. A University of California például a múlt héten megszavazta, hogy megtartják beruházásaikat a szén és olaj területén. Ezzel a döntésükkel természetesen felbosszantották a diákokat, akik erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az egyetemük megszabaduljon ettől az üzletágtól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez