Futótűz árasztotta el füsttel Kalifornia egy részét

Kevesebb, mint 12 óra alatt 40 négyzetkilométert kebeleztek be a Sacramento mellett tomboló lángok. A futótűz többek között azért terjed ilyen gyorsan, mert a régióban jelenleg is kánikula van, amihez erős szelek is társulnak.

Mivel végtelenül gyorsan terjed, a helyi erők kénytelenek voltak újabb területeken evakuálni az ott élőket, akik eddig abban a hitben éltek, hogy elég messze vannak a tűztől és szinte biztos, hogy nem fogja elérni otthonaikat. Jelenleg 115 négyzetkilométernyi terület borul lángokba, ebből pedig csupán 5%-ot sikerült a hatóságoknak az ellenőrzésük alá vonni. A legdrámaiabb információ talán az, hogy a mostani 115-höz képest hétfőn még csak 15 négyzetkilométernél tartott.
“Nagyon kemény volt az elmúlt néhány nap. Ahhoz, hogy a helyzet javuljon, valaminek a mi javunkra kell változnia az időjárás tekintetében” – mondta el Mike Webb, a Kaliforniai Tűzoltóságtól.
A King Fire-nak nevezett tűz nem az egyetlen, ami Kalifornia államban pusztít. Egy másik tűz, amit Boles Fire-nak kereszteltek eddig 150 épületet pusztított el.
A King Fire által előidézett füstfelhők még a 140 mérföldre fekvő Palo Alto-ból is láthatóak, de ez a tűz szerencsére még nem tett tönkre épületeket.
Szerda estig összesen 2800 embert evakuáltak a helyszínről és nagyjából 2000 ház van veszélyben, amiknek a megmentéséért 3300 tűzoltó küzd.
“Meg kell mondanom, elég ijesztő. Amikor ideköltöztünk arra gondoltunk, hogy ennél semmi sem lehet tökéletesebb. Egész mostanáig” – mondta el egy helyi lakos, Michael Wilson, aki visszavonulni jött Georgetown mellé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez