Hátraarc: nem kell Istenre esküdni

Az amerikai védelmi minisztérium visszavonta azt a szabályt, ami kötelezővé tette a légierőnél, hogy a szolgálati esküben ki kellett mondani az “Isten engem úgy segéljen” (So help me God) szavakat.

Az Egyesült Államok légierejének katonai esküjébe 1962-ben került bele a kérdéses szövegrészlet, de mindig is lehetőséget adtak arra, hogy a katonai szolgálatra jelentkező emberek kihagyják az esküjükből a vallásos részt. Egészen tavalyig, amikor kötelezővé tették annak használatát, és aki azt kihagyta, nem lehetett a légierő tagja.

A esküszöveg azután került a figyelem középpontjába, hogy egy ateista tiszt a nevadai Creech Air Force Base-en nem volt hajlandó Istenre esküdni, és közölték vele, hogy akkor nem tudja újra felvenni a szolgálatot. A meg nem nevezett tiszt nem hagyta annyiban a dolgot, és az American Humanist Association a segítségére sietett, és perrel kezdett el fenyegetni, mert a szabály sérti a vallásszabadság alkotmányos jogát. Ez hatásos volt, és a védelmi minisztérium újra engedélyezte, hogy aki akarja, kihagyja a vallásos eskütételt.

A vallásos eskürész nem csak az ateisták zavarta – írta a Salon. Szerdán a főleg keresztény vallású katonákat képviselő Military Religious Freedom Foundation küldött levelet a védelmi minisztériumnak, közölve, hogy 17 további altiszt – akik közül 15-en gyakorló keresztények – szintén nem lesznek hajlandóak kimondani az “Isten engem úgy segéljen” részt, azért, mert kötelező és úgy érzik, hogy ez nem helyes. Ezt még azelőtt tették, hogy a védelmi minisztérium hátraarcot csinált, és engedélyezte, hogy ne kelljen Istenre esküdniük a szolgálatot újra felvevő katonáknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez