Milliárdos büntetés a HP-nak, oroszországi vesztegetések miatt

Majdnem hatvanmillió dolláros pénzbüntetésre ítélte egy kaliforniai bíróság az amerikai számítástechnikai óriáscéget, korrupció miatt.

A Hewlett-Packard, egészen pontosan a cég oroszországi leányvállalata, a ZAO Hewlett-Packard A.O. csütörtökön egy San Joséi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott megvesztegetési vádakban. A cég elismerte, hogy megsértette az amerikai cégek külföldi tevékenységét szabályozó, korrupcióellenes törvényt (Foreign Corrupt Practices Act), amely megtiltja, hogy a vállalatok külföldi kormányzati tisztségviselőknek kenőpénzt fizessenek szerződések megnyerésére.
A HP Russiát az amerikai kormányzat azzal vádolta, hogy kétmillió dollár kenőpénzt fizettek orosz tisztségviselőknek, hogy a cég kapjon meg egy 45 millió dolláros állami megrendelést, az orosz főügyészségi hivatalnál. A HP-t a bíróság 58,5 millió dolláros, azaz átszámítva nagyjából 14 milliárd forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.
Az összeg része volt egy még áprilisban bejelentett nagyobb megegyezésnek a HP, valamint az amerikai igazságügyi minisztérium és az amerikai tőzsdefelügyelet között. Az amerikai cég összesen 108 millió dollár kifizetését vállalta, az Oroszország mellett Lengyelországban és Mexikóban történt korrupciós ügyek és egyéb szabálysértések miatt.
A HP nem kommentálta a csütörtöki döntést. Az érdeklődő újságíróknak csak a cég vezető jogászának áprilisi közleményét jutatták el, amelyben John Schultz kijelentette, hogy a vesztegetési ügyek csak pár embert érintettek a cégnél, akik már nem dolgoznak a HP-nál, és amelyben Schultz közölte, hogy mindenben együttműködtek a űz amerikai hatóságokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez