Mintha ma történt volna…09.18.

1970. szeptember 18-án, alig huszonnyolc évesen elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa.Jimi Hendrix.

Johnny Allen Hendricks néven, 1942-ben született a Washington állambeli Seattle-ben. Korán kezdett gitározni, balkezesként általában fordítva húrozott jobbkezes gitáron játszott, későbbi nagy kedvence a Fender Stratocaster volt.

A zenei stílusok közül leginkább a blues és annak korai mesterei: B. B. King, Albert King, Buddy Guy, T-Bone Walker és Muddy Waters hatottak rá. Sokat tanult az R&B- és soul-gitárosoktól is.

Kerülte az iskolát, ahonnan emiatt eltanácsolták, tizenhét évesen már a zenéből élt. Első koncertjét névtelen zenekarával egy zsinagóga alagsorában adta, de túlságosan vad stílusa miatt kirúgták.

Egy darabig nem sok vizet kavart a muzsikája. 1966 nyarán a New York-i klubban Chas Chandler, az Animals basszusgitárosa felfigyelt rá. Magával vitte Angliába, megszervezte neki a Jimi Hendrix Experience triót, amelynek hamarosan a lába előtt hevert a közönség és a szakma is. Jimi kiadta első kislemezét, a Hey Joe-t.

Megjelent bemutatkozó albuma, az Are You Experienced, majd jött az Axis: Bold as Love című lemez, majd a következő évben az Electric Ladyland, a Voodoo Child-dal. Utóbbi gitárriffjét nemrégiben minden idők legjobbjának választották. 1969 augusztusában az amerikai himnusz mára kultikussá vált feldolgozásával vezéralakja lett a woodstocki fesztiválnak.

Ezután már lefelé vezetett az útja. Olykor megesett, hogy koncert közben egyszerűen lesétált a színpadról, csak utolsó nagy előadásán, a Wight-szigeten idézte régi önmagát. A szétesett gitáros 1970. szeptember 16-án Londonban lépett utoljára színpadra. A közönség akkor már kifütyülte.

Máig tisztázatlan körülmények között, 1970. szeptember 18-án halt meg. Ez az esztendő egyébként is a rockzene gyászéve volt. Néhány héttel később ment el Janis Joplin, ekkor szűnt meg a Beatles és a Simon and Garfunkel duó is.

Hendrix halálát a közvélekedéssel ellentétben nem kábítószer okozta. A hivatalos halottkémi jelentés szerint az egyébként álmatlanságban szenvedő gitáros este bort és altatókat fogyasztott, és álmában saját hányásába fulladt meg. Sokan máig állítják, hogy öngyilkos lett, van, aki szerint meggyilkolták, akadnak, akik a mentőket okolják, a legvalószínűbb azonban a baleset verziója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez