NASA szerződés a Boeing és SpaceX vállalatokkal

Egy már nagyon várt bejelentést tett kedden a NASA. Szerződést kötött 6.8 milliárd dollár értékben a Boeinggel és a Space X vállalattal, annak érdekében, hogy az Egyesült Államok hosszú idő után megint asztronautákat indíthasson a világűrbe.

Charles Bolden az űrhivatal igazgatója elmondása szerint az egyik legambiciózusabb és legizgalmasabb fejezet következik a NASA életében. Az erős vállalkozókra való támaszkodás elősegíthet egy még hatalmasabb vállalkozást, ember küldését a Marsra.
A bejelentés szerint nagy lépést tettek annak érdekében, hogy az amerikai űrkutatás függetlenedni tudjon az oroszoktól. Az amerikai űrsikló három évvel ezelőtti nyugdíjazása óta voltak rákényszerülve az oroszok segítségére. Eddig utazásonként 71 millió dollárért szállították a Szojuz űrhajókon az amerikai asztronautákat, és évente körülbelül 400 millió dollárt költöttek erre.
Ezzel a megállapodással ezt sikerült kiváltaniuk, és reményeik szerint 2017-re el is készülnek a szállítójárművel. A Boeinggel kötött szerződés értéke 4.2 milliárd dollár, míg az elektromos autókat gyártó Tesla vállalat tulajdonában lévő SpaceX céggel aláírt megállapodás 2.6 milliárd dollárról szól.
A SpaceX elnevezésű cég, ami Elon Musk tulajdona lett 2010-ben az első magánvállalat, amely pályára tudott állítani egy űrjárművet, és azt onnan sikeresen le is tudta hozni. A két beszállító vállalat eltérő kultúrát képvisel az űrkutatás területén. Míg a Boeing évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik, és bejáratott utat képvisel a lobbizás és a kapcsolatok terén, addig a SpaceX egy felkapaszkodó, kaliforniai székhelyű cég, amely berobbant az űrkutatás területére.
A SpaceX vállalat Dragon v2-re keresztelte el a majdani szállítójárművét, mg a Boeing a CST-100 nevet adta neki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez