New Yorkban nőtt a dohányosok száma

2007 óta először lépte az egymillió főt a dohányzó emberek száma a Nagy Almában, ahol az utóbbi években a szigorú szabályozással igyekeztek visszaszorítani a cigarettázók számát.

A hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint a New Yorkiak 16 százaléka dohányzott 2013-ban, miközben 2010-ben ez a szám még csak 14 százalék volt – jelentette az AP amerikai hírügynökség. A Wall Street Journal cikke szerint a növekedés nem köthető egy csoporthoz, a különböző etnikumok, nők és férfiak, és minden egyes negyed lakói között emelkedést lehetett tapasztalni – bár még mindig a fehér férfiak adják a dohányosok többségét.

A dohányosok számának növekedése a nagyvárosban meglepetésként érte a szakembereket, ugyanis közben az egész országban csökkent a cigisek száma. És mindez annak ellenére történt, hogy New York az utóbbi években egy sor olyan szabályt vezetett be, amellyel a dohányzás csökkentését akarták elérni.

Michael Bloomberg polgármesteri ideje (2002-2014) alatt betiltották a dohányzást a közparkokban, bárokban és éttermekben, valamint kiterjedt „ijesztgető-kampányt” indítottak cigizés ellen, sokkoló képekkel próbálva elrémíteni a dohányzástól az embereket. Arról nem is beszélve, hogy minden más amerikai városnál magasabb adóval sújtják a dohányárúkat: egy doboz cigarettán több mint négy dollár az adó.

Egészségügyi szakértők a növekedésért a dohányzás elleni kampányra adott pénz csökkenésével magyarázzak, ami miatt kevesebb hirdetést tudtak elhelyezni, valamint kevesebb pénzt tudnak adni a leszoktatást segítő programokra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez