Hat évet kapott az Észak-Koreában ragadt Matthew Miller

Miller április 10-én érkezett meg Phenjanba, ahol széttépte turistavízumát, most pedig (úgy tűnik) kiderült, hogy titkolt célja a helyi emberi jogi helyzet felderítése volt azáltal, hogy saját szemével nézi meg az ottani börtönök helyzetét.

Vasárnap ítélték el a 24 éves amerikai férfit hat év kényszermunkára, amiért illegálisan lépett be az ország területére, valamint kémkedési kísérletért.
A 90 perces bírósági ülés után bilincsben vezették ki Millert, akiről korábban azt hitték, hogy menekültként érkezett Észak-Koreába, merthogy azt állította iPodján és iPadjén fontos amerikai katonai titkok találhatóak.
Jelenleg három amerikait tartanak különböző okokból az országban. Jeffrey Fowle turistaként érkezett Észak-Koreába, de egy bárban hagyott biblia miatt letartóztatták még májusban. A harmadik pedig Kenneth Bae, koreai-amerikai állampolgár, aki éppen 15 éves börtönbüntetését tölti, amiért államellenes cselekedeteket hajtott végre.
Mindhárman megpróbáltak segítséget kérni az amerikai kormánytól, de ez eddig nem járt sikerrel. Miller el is mondta, hogy írt Obamának levelet, de az amerikai elnök egyelőre még nem válaszolt. A kormány már többször próbált jogi segítséget küldeni a helyszínre egyelőre minden eredmény nélkül.
Bill Clinton még 2009-ben látogatott az országba, hogy kiszabadítson néhány amerikai újságírót, Jimmy Carter pedig egy évvel később, 2010-ben volt Észak-Koreában, hogy személyesen tegyen Aijalon Gomes szabadlábra helyezéséért, akit nyolc év kényszermunkára ítéltek illegális határátlépésért.
Fowle pedig arról beszélt, hogy orosz felesége Putyintól kért segítséget, aki annyit válaszolt, hogy az orosz kormány figyelemmel kíséri a szituációt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez