“Nyugdíjasruhában” tesztelnek a Ford mérnökei

Egy detroiti közlekedésügyi konferencián ünnepelte a héten az amerikai autógyártó cég egy különleges ruha huszadik születésnapját, amelyet az autótervezés során használnak.

Arra, hogy az idős embereknek megfelelő járműveket tudjanak készíteni.
Az “idős ruha” (age suit) már a harmadik generációnál tart, és húsz éve segíti a Ford tervezőmérnökeit abban, hogy az idősebb korosztály számára minél megfelelőbb autókat tudjanak tervezni – írta a CBC. A “ruha” nagyjából 14 kilogramm pluszsúlyt ad az emberre, valamint különböző eszközök segítségével nyakfájást, ízületi fájdalmak, hátfájás, és egyéb, az öregkorral együtt járó problémákat szimulál.
Így a ruhát felvevő tervezők olyan dolgokat is figyelembe tudnak venni egy autó megtervezésekor, amelyre könnyen mozgó fiatalként nem is gondolnának. “Már pár lépés megtétele is kihívás volt (a ruhában), csakúgy, mint a be- és kiszállás az autóból” – mondta az eszközről Nadia Preston, a Ford ergonómiával foglalkozó mérnöke.
Elmondása szerint a ruhával jobban megértik az idősek szükségleteit, és az ebből következő designkialakítások mindenki számára hasznosak. “Senki sem panaszkodott még amiatt, hogy túl nagyok a műszerfal kijelzői túl nagyon, vagy amiatt, hogy valamit túl könnyen el lehet olvasni” – tett hozzá. A ruha szerepet játszott például a kilincsek, vagy a kormánykerék kialakításában is, hogy az idősebb vásárlók is könnyen tudják használni.
A Ford nem csak az “idős ruhát” használja az autók tervezésénél. Van egy “terhes ruhájuk” is, amely abban nyújt segítséget a tervezőknek, hogy az állapotos nők igényeit és korlátait is fel tudják mérni, és ennek megfelelően alakítsák ki a cég termékeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez