Mintha ma történt volna…09.11.

1941. szeptember 11-én kezdték el építeni George Bergstrom tervei alapján a Pentagont, az Amerikai Védelmi Minisztériumot.

A Pentagon egyike a világ legnagyobb irodaházainak. Körülbelül 23 000 katonai és civil dolgozónak és 3000 főnyi kisegítő személyzetnek nyújt munkahelyet.14 hektárnyi terület, az épület szabályos ötszög alakú, öt oldala van, és a régi erődök ötszög alakját idézi. Roosevelt elnök először egy ablaktalan épületet szeretett volna, talán biztonsági okokból. Ám a robbantási szakértők figyelmeztették, hogy ablakok nélkül egy bomba sokkal nagyobb kárt okozhatna. A föld felett öt szintje található, további kettő a felszín alatt helyezkedik el. Öt körfolyosója összesen 28,2 kilométer hosszú. Az épületben egy nap alatt 200.000 telefonhívást bonyolítanak le, és 30.000 csésze kávé fogy el. Az időt 4.200 falióra mutatja, és naponta több, mint egymillió e-mailt küldenek és fogadnak A Pentagon belső, zárt udvarát, melynek területe 20 000 m², gyakran nulladik szintnek is szokták nevezni.
A 2001. szeptember 11-ei támadásban több mint 37.000 négyzetméter alapterület rongálódott meg. Reggel 9 óra 38 perckor az épületben javában zajlott az élet, amikor a repülőgép közel 650 km/órás sebességgel becsapódott. Minden egy pillanat alatt megváltozott azáltal, hogy az a Boeing 757-es betört a légtérbe és becsapódott az épület oldalába. A gép az egyes és kettes épületrészbe csapódott, ahol főként a hadsereg és a flotta tisztjei dolgoztak. A kiérkező mentők és tűzoltók igyekeztek kihozni a sebesülteket és mindenkit biztonságba juttatni. Az odabent tomboló tűz a csapdába esettek és a mentésükre sietők életét egyaránt fenyegette. Csak a Pentagonban 184-en haltak meg azon a szeptemberi napon, amikor ezrek vesztek oda a terrortámadásokban.

2001. szeptember 11-én megrendült a világ, amikor az al-Kaida terrorszervezet váratlanul súlyos csapást mért az Egyesült Államokra.

A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba két Boeing repülőgép csapódott be. Mindkét épület összeomlott két órán belül, az összeomlást követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. 2002 szeptemberében Joszri Fúda dokumentumfilmjében Hálid Sajh Mohammad és Ramzi bin as-Sajba azt állította, hogy a negyedik eltérített gép nem a Fehér Ház felé, hanem a Capitolium irányába tartott. A géprablók a repülőgépekre felcsempészett szúrófegyverek segítségével ölték meg vagy tették hatástalanná a pilótákat, utaskísérőket és utasokat. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt.
A szeptember 11-ei terrortámadás ötletét 1996-ban Khalid Sheikh Mohammed vetette fel Oszama bin Ladennek. Ekkor helyezte át székhelyét bin Laden és az al-Kaida Szudánból Afganisztánba. Az 1998-as afrikai nagykövetség robbantás és bin Laden 1998-as fetvája fordulópontot jelentett az Egyesült Államok megtámadását illetően. 1998 decemberében a Központi Hírszerzési Hivatal terrorista-elhárító központja jelentette az elnöknek, hogy az al-Kaida az Egyesült Államok elleni támadásokra készül, többek között terroristák kiképzésével repülőgépek eltérítésére. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt.
Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszama bin Ladent, a támadások kitervelőjét (2011. május 2.-án).

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez