Újabb elveszett mérgező anyagot találtak

 Az Egyesült Államok szövetségi laboratóriumainak meglehetősen kínos időszak volt 2014 nyara, ugyanis nem először fordul elő, hogy egy halálos kórokozót hagytak el valahol. A legújabb méreg, amit most megtaláltak egy ricin nevű anyag volt.

Még júniusban kezdődött az egész, amikor a Centers for Disease Controlnál azt hitték, hogy már halott antraxvírust küldenek tovább egy kevésbé biztonságos laborba, amiről végül kiderült, hogy nagyon is életben van.
Ezután jött – ugyanúgy a CDC-nél – az, hogy összekevertek egy adag madárinfluenzát és egy hétköznapi, nem túlságosan veszélyes influenzát, ám úgy tűnik nincsenek megbetegedések. Egyelőre.
A mostani ricin-ügy pedig úgy kezdődött, hogy a National Institute of Health laboratóriumában találtak egy adag elfeledett fekete himlőt még júliusban. Mivel elég veszélyes az, ha halálos kórokozók találhatóak itt-ott, anélkül, hogy arról a laboratóriumi személyzet tudna, a vezetés úgy döntött, hogy szépen átnéznek mindent, hátha találnak még egy-két dolgot.
Ezalatt a keresés alatt találták meg a már említett ricint, ami azonnali halált okoz amennyiben belélegezzük, esetleg lenyeljük. Bár elég kínosan hangzik az ügy, abból a szempontból elég jó a helyzet, hogy a ricin megtalálása bizonyíték arra, hogy a NIH valóban keresést indított.
Érdekességképpen még elmondták, hogy a ricin mellett találtak még egy kevés pestist, sőt úgynevezett nyúlpestist is, ami a CDC beosztása szerint a legmagasabb rizikófaktorú anyagok listájába tartozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez