Az Egyesült Államok hadserege kórházzal segíti az ebola elleni harcot Libériában

Vasárnap Barack Obama elnök felvetette, hogy amerikai hadseregnek segítséget kellene nyújtania a Nyugat-Afrikában tomboló, és az emberek tömegeit fenyegető ebola járvány leküzdésében. De kedden a Pentagon azt mondta, hogy csak egy kitelepített kórházat fognak felállítani 25 ággyal. Szakértők szerint ez csak egy csepp a tengerben.

A kórházat az ebolától leginkább sújtott területen, Libéria fővárosában, Monroviában fogják felállítani. Ezt az amerikai hadsereg fogja megépíteni és felszerelni, majd átadja a működtetését a libériai kormánynak – mondta el Steve Warren, a Pentagon szóvivője. „Nem az amerikai személyzet számára lesz fenntartva a kórház, hanem azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik munkájuk során betegszenek meg. Ez egy kiemelten fontos project, és azt várjuk, hogy a lehető leghamarabb sikerüljön megépíteni a kórházat. “

Az új kórház ötletét mindenki üdvözölte, lévén pont a legsúlyosabban érintett területen aggasztóan kevés a kórházi ágy. Ugyanakkor egyes szervezetek, mint pl az Orvosok Határok Nélkül (francia rövidítéssel: MSF) azt mondta, hogy hasznosabb lenne, ha az amerikai hadsereg hatalmas tapasztalatokkal rendelkező szakértői segítenének a válság kezelésében. Sophie Delaunay, az MSF amerikai operatív igazgatója elmondta, hogy felkértek katonai orvosokat, vegyenek részt a mentésben, továbbá szakértelmükkel segítség a helyi erők továbbképzését.

A World Health Organization (WHO) becslése szerint további 980 ágyra van szükség, és ebből legalább 760-ra Monroviában. És az igények csak nőni fognak a betegség terjedésének köszönhetően. Jelenleg Guineában és Sierra Leonéban 130 ágya van, míg Libériában 314.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez