25 éve kezdte Bush a drogok elleni háborút. Íme az eredmények:

1989. szeptember 5-én George H.W. Bush egy élő televíziós adásban szólt az amerikai néphez. Ebben az adásban elmondta, hogy az akkori Amerika legnagyobb ellensége a drog, azon belül is a kokain. Fel is mutatott egy zacskó cracket, amit a közelben koboztak el valakitől és megígérte, hogy jelentősen több pénzt fog költeni az ország a drogok elleni háborúra.

25 évvel később a hozzáférhető adatok fényében úgy tűnik, hogy a különleges figyelem nem igazán eredmnényezett semmit az ügy érdekében. Sőt, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint a drogfelhasználók száma inkább felment az idők során, mintsem csökkent.
Egy kutatásban, amely a gimnazista tanulók drogfogyasztásáról készített felméréseket, azt láthatjuk, hogy a használók száma időszakról-időszakra ingadozik. 1975-ben, miután Nixon megindított a drogok elleni háborút, a diákok 30.7%-a használt valamilyen tiltott anyagot az elmúlt hónap során. ’89-ben, Bush beszédének évében már csak 19.7%, 2013-ban azonban újra megugrottak a számok és 25.5%-nál állt a felmérés eredménye.
Az ilyen ingadozásokra alapozzák azok a szakértők a véleményüket, akik azon állásponton vannak, hogy a rekreációs droghasználat nem igazán függ össze az állam nézőpontjával és jogrendszerével.
Isaac Campos, aki a Cincinnati Egyetem professzora, szintén ezen az állásponton van. Többek között azt is elmondta, hogy a XIX. század végén, amikor az olyan kemény drogok, mint a kokain még nem voltak állami szabályozás alatt, akkor sem volt szignifikánsan magasabb a drogfogyasztás, mint az elmúlt évtizedben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez