Nevadában építi fel ötmilliárdos gigagyárát a Tesla

A kaliforniai autógyártó cégnek az állam több mint egymilliárd dolláros adókedvezményt kínált, csak hogy náluk hajtsák végre a beruházást.

Az elektromos autókat gyártó Tesla Motors jövőjéhez elengedhetetlen akkumulátorgyártó üzemet a nevadai Reno közelében fogják felépíteni – jelentette be Elon Musk, a Tesla alapítója, valamint Brian Sandoval nevadai kormányzó. A „Gigafactory”, azaz „gigagyár” néven ismert gyár befogadásáért öt állam is versenyben volt.
Nevada több mint egymilliárd dolláros adókedvezményt ajánlott fel, de Musk közlése szerint nem ez volt a döntő. Az üzletember elmondta: nem Nevadáé volt a legnagyobb összegű ajánlat, amit kaptak, de mivel Nevada gyorsan és hatékony tud dolgokat elintézni, a sivatagi állam mellett döntöttek. Nevada mellett Arizona, Új-Mexikó Texas és Kalifornia volt versenyben a beruházásért.
A Tesla jövőbeli terveihez elengedhetetlen volt egy saját akkumulátorkészítő gyár létrehozása, hogy versenyképes áron tudja eladni autóit, főleg a 35 ezer dolláros Model 3-at, amelyet a széles rétegeknek szeretnék eladni. A gyárban több elektromos autókba való akkumulátort fognak gyártani, mint a világ összes többi aksigyárában együttvéve.
A Gigagyár felépítése nagyjából ötmilliárd dollárba fog kerülni. A Tesla ennek 40-50 százalékát fogja állni, míg a az akkumulátorokba használt lítium-ion üzemanyagcellákat gyártó japán Panasonic 30-40 százalékát fizeti az építési költségeknek – mondta el befektetőknek Musk még júliusban. 10-20 százalékot pedig „egyéb ipari partnerek” – közölte Musk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez