Mit is jelentenek Obama szavai? – A védelmi miniszter is nyilatkozott

A tegnapi nap folyamán Barack Obama észtországi látogatása alkalmával az ukrajnai helyzet mellett az Iszlám Állammal (ISIS) szembeni fellépésről is beszélt. Ezzel elsősorban a második lefejezett amerikai újságíró, Steven Sotloff kivégzésére is reagált, de egyben visszautalt múlt heti, sokat kritizált kijelentésére is, mely szerint jelenleg nincs stratégiája az ISIS megfékezésére.

„Azok, akik elkövetik azt a hibát, hogy amerikaiakat bántalmaznak, meg fogják tanulni, hogy mi nem felejtünk… messzire elér a kezünk és igazságot fogunk szolgáltatni,” nyilatkozta az elnök. A végső célt pedig így határozta meg az ISIS-szal szemben: „…leépíteni és megsemmisíteni, hogy ne jelenthessen többé fenyegetést.”
Obama beszéde után kérdezte a jelenlegi helyzetről Chuck Hagel védelmi minisztert Jim Sciutto, a CNN vezető nemzetbiztonsági tudósítója. Mivel korábban az elnök olyan kijelentést is tett, hogy a terrorista szervezet elszigetelése kezelhetővé tenné a problémát, a riporter rögtön tisztázni akarta, melyik célra koncentrál jelenleg a védelmi minisztérium. Hagel egyértelmű választ adott: „leépíteni és megsemmisíteni”, azaz megfosztani minden képességétől az ISIS-t, amivel tovább működhetne. Véleménye szerint Obama teljesen világosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, így az ő feladata ezzel összhangban kidolgozni életképes opciókat. Ezen a ponton utalt Joe Biden alelnök kommentárjára is, aki szintén hasonló frusztrációval beszélt Sotloff brutális kivégzése nyomán, amikor azt mondta az Egyesült Államok követni fogja az ISIS-t, ha kell „a pokol kapujáig is”, hogy igazságot szolgáltasson. A védelmi miniszter szerint az elnökre és az alelnökre is jellemző ez a fajta elhivatottság az ügyben.
Sciutto ezután rátért milyen szintű fenyegetést is jelent az ISIS, és az amerikaiaknak mennyire kell tartaniuk a csoport esetleges akcióitól. Arra kereste a választ Hageltől, hogy lényegében regionális szintű-e a probléma, vagy amerikai földön is van az embereknek félnivalójuk a dolgok jelenlegi állása szerint. Hagel válaszában nem akart belemenni, hogy meghatározott, részben jövőbeli időintervallumonként felcímkézze a fenyegetettség szintjét, azt viszont leszögezte, hogy a helyzet kezelésének komolysága nem vita tárgya. Ugyanis nyilvánvaló, hogy amerikai érdekek forognak veszélyben, amit többek között a lefejezett amerikai újságírók tragédiája is mutat.
A védelmi miniszter elismerte, hogy a hírszerzés több mint 100 amerikai állampolgárról tud, akik a Közel-Keleten, az ISIS oldalán harcolnak. Ennek fényében szerinte nem szabad kockáztatni és utalva rá, hogy milyen módon lehet megvédeni az amerikai érdekeket Hagel megismételte a vezetés jelenlegi végső célját a terrorista csoporttal szemben: „leépíteni és megsemmisíteni”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez