Volt republikánust indít a Demokrata Párt Floridában

A floridai demokrata szavazók kedden hivatalossá tették, amit a közvélemény-kutatásokból már szinte biztosan tudni lehetett: az egykori republikánus kormányzó indulhat a jelenlegi republikánus kormányzó ellen a déli állam vezetői posztjáért.

Charlie Crist előválasztási győzelme egy percig sem volt kétséges, ahogy a Miami Herald is írja. Ellenfele a veterán demokratának számító Nan Rich volt, aki az állami törvényhozás mind a két házában szolgált az utóbbi 15 évben. Crist győzelme biztosra vehető volt, hogy kétszámjegyű lesz, a kérdés csak az volt a differencia eléri-e az 50%-ot. Ez végül nem lett meg, de támogatottsága vitathatatlan.
Sokkal nehezebb dolga lesz novemberben a hivatalban lévő republikánus jelölt, Rick Scott ellen. Az elemzők brutális, fej fej melletti küzdelemre számítanak, melynek kimenetele megjósolhatatlan. Scott kampánygépezete csaknem 28 millió dollárt költött már tavaly november óta, amikor hivatalossá vált, hogy Crist is indul a kormányzói székért. A vásárolt politikai hirdetésekben eddig is rengeteget támadták Florida korábbi első emberét, de a harc ezek után csak éleződni fog, ahogy közeledünk a finis felé. Természetesen Crist sem hátrál meg. Most, hogy hivatalossá vált jelöltsége előbb köszönetet mondott előválasztási riválisának, Rich-nek, majd számos témát érintve bírálta a kormányzót a bevándorlási politikájától kezdve a választójoggal való trükközésén át az abortuszellenességéig.
Scott, aki az előválasztáson két kevéssé ismert kihívóval szemben ért el 88%-os eredményt, még korábban Tampában hívta fel a figyelmet rá, hogy Crist regnálása idején, a válság alatt, több mint 800 ezren vesztették el az állásukat, szembeállítva az általa teremtett munkahelyekkel.
Ha a keddi részvételi adatokat nézzük a Scott-tábornak lehet oka több bizakodásra. 200 ezerrel többen szavaztak rá mint Cristre, és 127 ezerrel többen voltak, akik republikánus jelöltre mentek el szavazni, mint ahányan a két demokrata (Crist és Rich) jelöltre voksoltak. Bár hivatalban lévő kormányzóként Scott hajszállal tényleg jobb pozícióból várja a folytatást, az esélyek fifti-fifti körül állnak. Abban pedig mind az elemzők, mind legfontosabb szövetségesei egyetértenek, hogy Charlie Crist számára még csak most jön a neheze.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez