Őskori leletet talált egy kisfiú

Egy tízéves kisfiú nyaralás közben egy 10 000 éves nyílhegyet talált New Jersey partján.

Értékes régészeti leletre bukkant a tízéves Noah Cordle a múlt héten, amikor családjával New Jersey-ben, a Long Beach Island-en nyaralt. A tízéves kisfiú gyakorlatilag belelépett egy éles, hegyes tárgyba, ami megszúrta a lábát. Először azt hitte, hogy egy rákra lépett rá, de aztán meglátta, hogy egészen másról, egy régi nyílhegyről van szó. A gyerek a tárgyat odavitte a szüleihez, akik értesítették a New Jersey Archeológiai Társaságot. Greg Lattanzi elnök – aki egyben a trentoni Állami Múzeum kurátora – elmondta, hogy a nyílhegy 8000 -11 000 éves lehet, és az indiánok ősei halat fogtak vagy masztodonokra vadásztak vele. Ez abban az időszakban történt, amikor a gleccserek már visszavonultak, de New Jersey tengerpartja még hideg, kopár terület volt.
-Amikor megláttam a nyílhegyet, eldobtam az agyamat. Nagyon-nagyon ritka, hogy valaki csak úgy egy ilyen értékes leletre bukkanjon – mondta a tudós. Greg Lattanzi hozzátette, hogy a New Jersey Állami Múzeum mindössze két tucat ilyen paleoindián nyílheggyel rendelkezik, és valamennyit profi régészek találták meg hivatalos ásatásokon. A kollekcióban csupán egy olyan tárgy van, ami a tengerpartról került elő.
A virginiai Springfieldben élő Cordle család a tízéves kisfiú fantasztikus sikere után felkereste a múzeumot, ahol megismerték a nyílhegy történetét. A kis Noah nagyon büszke a leletre, amit szeretne megmutatni az osztálytársainak, mielőtt a tárgyat a család végleg a múzeumnak adományozza.
http://www.csmonitor.com/Science/2014/0825/10-000-year-old-arrowhead-found-off-Jersey-shore-by-a-10-year-old

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez