Dollármilliárdokat érő borkincset rázott meg a kaliforniai földrengés

Az Egyesült Államok egyik leghíresebb borvidékén okozta a legnagyobb károkat a San Francisco környékét megrázó erős földrengés.

A helyi idő szerint vasárnap reggel történt, 6-os erősségű földrengés a legerősebb volt, ami a környéken 1989 óta történt, és egész Észak-Kaliforniában lehetett érezni. A rengés epicentruma Napa-megyében volt, amely otthont ad a Napa-völgynek, az egyik leghíresebb amerikai bortermelő vidéknek, és ott is okozta a legnagyobb kárt.
A Napa-völgy majdnem nyolcszáz borászatnak ad otthont, amelyek évente majdnem 50 millió láda bort (egy standard ládában 12 üveg bor van) termelnek, és sokmilliárd dollárt jelentenek az amerikai gazdaságnak. Az amerikai sajtónak nyilatkozó bortermelők mindegyike összetört üvegekről és hordókról számolt be, de a károk pontosa nagyságát még nem lehet tudni.
A Silver Oaks Vineyrads elnöke a CBS-nek elmondta: amikor a földrengés után attól tartott, hogy mindent el fognak veszíteni, de végül “csak” három hordó tört össze. Igaz azokban kiváló minőségű borok voltak, és a kár így is százezer dollár, azaz 23 millió forint. A referenciaborokból álló gyűjtemény elvesztése azonban még ennél is nagyobb, pénzben nem kifejezhető veszteség volt a borászat számára.
Egy borimportőr a Los Angeles Timesnak még nem tudta megmondani a kár nagyságát, mert a ledőlt polcok és ládák miatt nem tudták kinyitni a pince ajtaját, borászatukból pedig csak annyi információt kaptak, hogy káosz van.
Egy szakértő elmondása szerint jelentős lehet a kár egyes borászatok számára, de nem csak ők, hanem a borturistákból élő cégek is. A rengés pont abban az időszakban történt, amikor a legtöbben látogatnak el a borvidékre.
A kár nagyságát mérsékli, hogy a borászok többsége fel van készülve a földrengésekre, és olyan pincéket és raktárakat építettek, amelyek ellenállnak a természeti katasztrófának, és védik a rengésektől a borkészleteket. A raktárakban pedig úgy tárolják a borokat, hogy csökkentsék a károkat. Egy borász a reutersnak elmondta: amikor először látták a raktárukat, nagyon rosszul nézett ki, de amikor leltárt készítettek, akkor kiderült, hogy a kár nem olyan nagy, mint amire számítottak.
Azt, hogy pontosan mekkora kár, nagyjából szerdán lehet majd megmondani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez