A Ku Klux Klan is megszólalt a fergusoni zavargások ügyében

A Missouri állambeli városka élete továbbra se tért vissza a normális kerékvágásba. Az országos szintűre duzzadó konfliktus mellett pedig a feketék ellen, elsősorban a XX: század derekán, elkövetett véres tetteikről hírhedt Ku Klux Klan sem tudott szó nélkül elmenni.

Először is fontos megjegyezni, hogy a társaság természetéből adódóan alapvető érdekük úgy beállítani a konfliktust, mint a fehérek és feketék között zajló háború újabb szintje. A Politicususa szerint egy olyan háborúé, melynek mérföldköve volt Barack Obama elnökké választása is.
 A mostani eseményeket kihasználva a klán egy dél-karolinai tagszervezete a héten kijelentette, hogy a feketék irányíthatatlanná váltak, rabolnak és gyilkolnak, amit meg kell akadályozni, akár fegyverrel is, hogy megvédjék a fehérek érdekeit. A fegyvertelen afroamerikai tinédzsert, Michael Brownt lelövő rendőrtiszt, Darren Wilson támogatására pedig a hét elején adománygyűjtést szerveztek a Fergusonhoz közeli Sullivanben. Wilson szerintük mindössze csak a munkáját végezte, amikor végzett egy fekete bűnözővel. Bejelentették továbbá, hogy a klán három tagszervezete a következő napokban bevonul „járőrözni” az események színhelyéül szolgáló városba. A Latest szerint a dél-karolinai csoport vezetőjét, Charles Murray-t egyelőre nem látták Fergusonban, ennek ellenére a hozzájuk hasonló szélsőséges hangulatkeltők rendelkeznek a potenciállal, ami hosszabbra nyújthatja az uralkodó állapotokat Missouriban.
A Ku Klux Klan jelenéről tavaly az Index közölte Anthony S. Karen fotóriporter képeit. Jelenleg néhány ezer tagja lehet a klánnak az Egyesült Államokban, akik a Murray-féle szerveződéshez hasonló, kisebb-nagyobb csoportokba tömörülnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez