A félelem miatt nincsen kihívója Clintonnak

A Demokrata Párton belül több olyan politikus is található, akiknek lenne esélye a 2016-os elnökválasztáson, Hillary Clintonnak mégis egyetlen egy valamire való kihívója sincsen a párton belül.

Mindenki szerint Hillary Clinton az elnökválasztáson legesélyesebb demokrata politikus, így nem meglepő, hogy – bár ő maga ezt egyértelműen még nem jelentette be, de mindenki biztosra veszi – indulni fog az elnöki székért. Az igazán meglepő az, hogy nincsen senki, aki ki akarna állni ellene. Illetve vannak páran, de köztük nincsen egyetlen olyan sem, akinek komoly esélye lenne vele szemben.

Annak, hogy olyan nagynevű politikusok, mint Elizabeth Warren, Andrew Cuomo, Deval Patrick vagy Joe Biden miért nem akarnak ringbe szállni vele, sok indoka lehet, de az Atlantic cikke szerinte igazából egyetlen egy valódi ok tartja vissza a demokrata politikusokat. És az nem más, mint, hogy rettegnek Clintonék politikai bosszújától.

Nem attól, hogy esetleg elbuknak vele szemben. Az nem jelentené a fiatal politikusok karrierjének végét – sőt, relatív jó szereplésük egy nagyágyúval szemben még segíthetné is felemelkedésüket. Most mégis sehol egy jelölt, aki megkockáztatná, hogy kihívja a Clinton-házaspár bosszúját.

A cikk emlékeztet arra, hogy a Bill és Hillary Clinton híresek arról, hogy hosszú az emlékezetük, és nagyon is megjegyzik, hogy kik léptek fel ellenük, kik ártottak nekik és nem riadnak vissza attól, hogy ezeket az emberek megbüntessék, amikor lehetőségük adódik rá.

Clintonék például nagyon is megjegyezték, hogy 1980-ban Jimmy Carter Arkansas-ba küldött kubai menekülteket, akik fellázadtak, és ennek köszönhetően Bill Clinton nem tudta újraválasztani magát a kormányszói választáson. Amikor több mint tíz évvel később Bill Clinton elfoglalta a Fehér Házat, Carter egyetlen egy közeli munkatársa sem kapott ott állást. És a 2012-es választások alatt Bill Clinton odafigyelt arra, hogy a demokrata előválasztásokon azokat a jelölteket támogassa, akik Hillary mellett álltak ki, azokkal szemben, akik Barack Obamát támogatták.

Hillary Clinon „bosszúálló” híre megkönnyíti számára, hogy komoly ellenfél nélkül vághasson neki a demokrata előválasztásoknak 2016-ban, hiszen kevés demokrata akar úgy politikai karriert építeni, hogy ellenséggé teszi a párt legerősebb tagjait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez