Így alázta meg a rendőrség Eric Holdert

Az amerikai igazságügyi miniszter a saját bőrén tapasztalta meg az amerikai rendőrök rasszizmusát.

Több napja először volt csendes az éjszaka a rendőri erőszak ellen tüntető feketék zavargásával az amerikai közvélemény középpontjába került Ferguson, ahol aznap látogatott el Eric Holder, az Egyesült Államok első afro-amerikai igazságügyi minisztere, aki elmondta: saját bőrén tapasztalta meg, hogy a rendőrök másként bánnak a színesbőrű emberekkel.
“Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere vagyok, de egyben fekete férfi is” – jelentette ki Holder egy főleg feketék által látogatott helyi főiskola hallgatói előtt, közölve, hogy nagyon is megérti, miért nem bíznak a feketék a rendőrökben.
A miniszter elmondta, hogyan állították meg rendőrök többször is a New Jersey Turnpike nevű autópályán, azzal az indokkal, hogy gyorsan hajtott, miközben ő tudta, hogy betartotta a sebességkorlátozást. Aztán az őt megállító rendőrök teljesen átkutatták az autóját, benézve a csomagtartóba és az ülések alá. “Emlékszem milyen megalázó volt, hogy mennyire dühös voltam és arra, milyen nagy hatással volt ez rám” – mondta el Holder.
A miniszter még egy hasonló esetet is elmesélt, amikor láthatóan csak azért állította meg egy rendőr este nyolc órakor a washingtoni Georgetown negyedében, mert feketebőrű volt. Egy unokatestvérével éppen mozielőadásra szaladtak, amikor egy rendőrjárőr húzódott melléjük, majd megállította őket, és a rendőr üvöltve kérdezte tőlük, hogy “hova mennek”.
Holder elmondta: ekkor már szövetségi ügyészként dolgozott az igazságügyi minisztériumban, de mégis, amikor az unokatestvére felkapta a vizet, és vissza akart beszélni az őket indokolatlanul megállító rendőrnek, Holder inkább a visszavonulást választotta, bár elmondása szerint “dühös és felzaklatott” volt az eset miatt.
A miniszter később helyi közösségi vezetőknek és újságíróknak elmondta, hogy hivatala mindenre kiterjedő vizsgálatot fog végezni a Michael Brown megölése ügyében, amely kiváltott az utóbbi idők legsúlyosabb zavargását az Egyesült Államokban, és kifejezte reményét, hogy meg lehet változtatni a rendőrség hozzáállását, de azért dolgozni kell, és párbeszédre van szükség. “Ugyanaz a kölyök, akit megállítottak a new jersey-i autópályán, ma már az Egyesült Államok igazságügyi minisztere. Az ország képes a változásra, de az nem történik meg magától”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez