A jó szomszédság csökkenti a szívroham kockázatát

Rossz szomszédság, török átok – tartja a mondás. Most már egy amerikai kutatás eredményei szerint hozzátehetjük: rossz szomszédság – rossz szívállapot.

A University of Michigan kutatói által készített, négy éven át készített tanulmány eredményei szerint akár 70 százalékkel is csökkenhet a szívroham esélye olyan embereknél, akiknek a olyan területen él, ahol jók a szomszédok. A Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban kedden megjelent tanulmány olyan jelentős tényezőként azonosította a szomszédság milyenségét, mint amekkora a dohányzás – mondta el Eric Kim, a tanulmány egyik szerzője.
A kutatók több mint ötezer, ötven évnél idősebb embert vizsgáltak négy éven át, akik közül a tanulmány kezdetekor senkinek sem voltak szívproblémái (a vizsgálat ideje alatt 148 résztvevőnek volt szívrohama). A résztvevőket arra kérték, hogy egy hét pontos skálán értékeljék szomszédságukat, társadalmi szempontok alapján, mint például, hogy mennyire barátságosak a környéken élő emberek, mennyire számíthatnak rájuk, ha segítségre van szükségük vagy mennyire megbízhatóak a szomszédok…
A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy azok, akik minden egyes kérdésre a legmagasabb, hét pontot adták, 67 százalékkal kevesebb eséllyel kaptak szívrohamot, mint azok, akik minden kérdésre a legrosszabb, egy pontot adták.
Bár a kutatók megemlítették, hogy ez a kutatás még nem teljes, mert több tényezőt nem vettek figyelembe, mint például a családi korelőzményeket, és nem lehet egyértelmű ok-okozati következtetéseket levonni, az eredményeket így jelentősnek tartották, ami újabb kutatásokat igényel, hogy meg lehessen találni az eredmények hátterében húzódó tényezőket.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez