A szendvicsgeneráció nem tud spórolni

 Több millió középkorú amerikai, az úgynevezett szendvicsgeneráció csaknem harmada egyetlen centet sem tett félre a nyugdíjra.
Szendvicsgeneráció – így nevezik azokat az aktív, dolgozó, középkorú amerikaiakat, akik több pénzügyi kötelezettség között ragadtak. Nekik kell gondoskodniuk a gyermekeikről és idős szüleikről is, miközben már a saját nyugdíjas éveikre is kellene készülniük.
A Bankrate.com felmérésén ezer felnőtt amerikait kérdeztek meg a pénzügyi szokásairól az ország különböző részein. Az eredmények szerint az Amerikai Egyesült Államokban a szendvicsgeneráció tagjai súlyos nehézségekkel lesznek kénytelenek szembenézni. A dolgozó középkorúak több mint harmada ugyanis semmilyen megtakarítással nem rendelkezik a nyugdíjas éveire. Az 50-54 év közöttiek 26%-a, míg a 65 évesek és annál idősebbek 14%-a egyetlen centet sem spórolt meg.
Ezzel szemben a fiatalok a jelek szerint előrelátóak: a megkérdezett 18-29 évesek 69%-a, míg a 30-49 éves korosztály tagjainak harmada már most elkezdett takarékoskodni a nyugdíjas éveire.
A nemzeti nyugdíjbiztosító hasonló eredményekre jutott, mint a Bankrate. Bár a nyugdíj-előtakarékosságra most ínséges idők járnak, a munkaképes korúak esetében átlagban 3000 dollár, a nyugdíjkorhatár közeli dolgozók esetében pedig átlagosan 12.000 dollár gyűlik össze a számlákon. A problémát sok esetben az okozza, hogy hozzá kell nyúlni a pénzhez. A felmérés szerint az amerikaiak 25 %-a kénytelen idő előtt kivenni a nyugdíjra félretett összegből vagy teljesen megszüntetni a számlát.
A szakértők ugyanakkor azt mondják, hogy bár az adatok aggasztóak, de nem kell végzetes következtetéseket levonni belőlük. Azok ugyanis, akik takarékoskodnak, egyre fiatalabb életkorban kezdik az öngondoskodást. Az is kiderült, hogy az 1980 és 2000 között született fiatalok minden más korcsoporthoz képest sokkal kevésbé érzik magukat pénzügyileg biztonságban.
A CBS News Poll felmérése szerint a válságból éppen kilábaló gazdaságban könnyebb beszélni a nyugdíj-előtakarékosságról, mint megvalósítani azt. A megkérdezett amerikaiak 70%-a azt mondta, hogy nehézséget okoz neki, hogy félretegyen a nyugdíjára, mert a fizetését felemésztik a napi megélhetés költségei és a számlák. Az amerikai munkavállalók mindössze 18%-a érzi úgy, hogy elegendő pénze van ahhoz, hogy nyugdíjas korában is kényelmes élete legyen.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez