20 millió forintért kelt el egy netes fórum bejegyzésről készült fénykép

A “mi a művészet” évezredes kérdésén merengő ismeretlen alkotó rövid bejegyzésére az eBay-en lehetett licitálni.

“A művészet régen valami olyan volt, amit becsben tartottunk. Ma szó szerint bármi lehet művészet. Egy a bejegyzés művészet”. Ezt írta valaki “Anonymus” néven a netes kultúra alakításában nagy szerepet játszó 4chan fórumra, és akkor valószínűleg nem gondolta volna, hogy ez a kis bejegyzés valamikor húszmillió forintnak megfelelő összeget fog érni.
Pedig pontosan ez történt. Valaki ugyanis a bejegyzést lefényképezte (még a vaku fénye is látszik a képen), egy Xhacker02 név mögé bújó eladó pedig felrakta az eBay-re, ígérve, hogy a fórumbejegyzésről készült fényképet egy A4-es papírra kinyomtatva, bekeretezve szállítja ki annak, aki megveszi. A licit ötszáz dollárról indult, majd 45 licittel és négy nappal később 90 900 dolláron, azaz nagyjából 21,2 millió forintnál állt meg.
Mivel a 4chan fórumához kapcsolódik az aukció, nem lehet elvetni a lehetőségét, hogy egy jól végrehajtott poén az egész, de az esettel kapcsolatban a Gawker megjegyezi: a vevő egy ismert eBayező, aki több pozitív visszajelzéssel is rendelkezik az aukciós oldalon, így nagyon is lehet, hogy komolyan ki is fogja fizetni a milliókat a fényképért.
Azt, hogy ez most művészet-e, vagy sem, mindenki döntse el maga.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez