Kemény hangú amerikai kritikai Izrael gázai támadása miatt

Az amerikai kormány szokatlanul erős hangon ítélte el, hogy az izraeli hadsereg rakétái eltalálták az ENSZ egyik iskoláját a Gázai övezetben.

Az önmagát Izrael legjobb barátjának tartó Egyesült Államok kormánya arra a vasárnapi rakétatámadásra reagált, amelybe legalább tíz ember halt meg a gázai Rafah városában található, az ENSZ menekültekkel foglalkozó hivatala, az UNRWA irányítása alatt álló iskolában, ahol háromezer menekült tartózkodott. A Vörös Félhold közlése szerint a támadás akkor történt, amikor az emberek ételsegélyért álltak sorba.

Az amerikai külügyi szóvivő közleményében közölte, hogy az Egyesült Államokat “megdöbbentette” a “szégyenteljes” támadás, és felszólítja az izraeli kormányt, hogy tegyen meg mindent a civil áldozatok elkerülésére. Jen Psaki megjegyezte: az izraeli hadseregnek tudnia kell, hol találhatóak az ENSZ intézményei Gázában, és iskola koordinátái is többször el lettek küldve nekik. Egyben felszólította Izraelt, hogy folytassanak mindenre kiterjedő vizsgálatot a támadás ügyében.

Közben az amerikai ENSZ-követ, Samantha Power közleményében “szörnyűnek” nevezte az izraeli támadást, és szintén teljeskörű vizsgálatot követelt. Mint elmondta: 475 ezer ember volt kénytelen elhagynia otthonát a konfliktus miatt, akik közül 259 ezren különböző ENSZ-intézményekben kerestek menedéket. Power kijelentette: a civileknek – akik többségének pont az izraeli hadsereg mondta, hogy hagyja el otthonát – menedéket kell találniuk az ENSZ-menhelyein.

Izrael azt közölte, hogy az ENSZ-iskolát ért támadással körözött fegyvereseket akartak likvidálni, akik egy motorral menekültek, és “felülvizsgálják a támadás következményeit. Az amerikai külügyi szóvivő közleményében azonban közölte: annak gyanúja, hogy fegyveresek vannak a közelben, még nem jogosít fel arra, hogy ártatlan civilek életét sodorják veszélybe.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez