Clinton: „megölhettem volna bin Ladent”.

Alig 36 órával a 9/11-es merénylet előtt Bill Clinton azt mondta, hogy megölhette volna Oszama bin Ladent…..

Megdöbbentő hangfelvételt került elő Ausztráliában, amelyen Bill Clinton hallható, aki egy nappal a 9/11-es merénylet előtt, vagyis 2001. szeptember 10-én Melbourne-be tartott előadást. Az akkor már nem regnáló, volt amerikai elnök arról beszélt a közönségnek, hogy kormánya folyamatosan kapta a figyelmeztetéseket az Al-Kaidáról és a veszélyről, amit a terrorszervezet jelentett a világra. A hangfelvételen Bill Clinton arról beszél, hogy 1998. decemberében lett volna alkalma likvidáltatni Oszama bin Ladent Afganisztánban, mégsem tette meg.

– Hadd mondjam el, hogy szerintem Oszama bin Laden egy nagyon okos fickó. Nagyon sokat gondolkoztam róla, és egyszer majdnem el is kaptam – mondja a felvételen Bill Clinton, miközben a háttérben a közönség felnevet. A volt amerikai elnök ekkor hozzáteszi: – Igen, majdnem elkaptam. Megölhettem volna, de akkor porig kellett volna rombolni egy Kandahar nevű kisvárost Afganisztánban. Ha megöltem volna 300 ártatlan nőt és gyereket, akkor semmivel se lennék jobb nála. Szóval nem tettem meg – fogalmazott a volt amerikai elnök.

A hangfelvétel különös pikantériája, hogy 2001-ben alig 36 órával a szeptember 11-i, New York-i terrortámadás előtt rögzítették, amelyben csaknem 3000 ember halt meg. A felvételt Bill Clinton tudtával rögzítette Michael Kroger, az Ausztrál Liberális Párt volt vezetője. A politikus az ausztrál Sky News-nak adta oda a 30 másodperces részletet az előadásból. A csatorna érdeklődésére azt mondta: azért ennyi év után hozta nyilvánosságra a hangfelvételt, mert egyszerűen elfelejtette, hogy ez neki megvan, és csak mostanában jutott újra eszébe.

Bill Clinton a 9/11-es támadás előtt kilenc hónappal fejezte be munkáját amerikai elnökként. Regnálása idején azonban a titkosszolgálat több esetben figyelmeztette az Al-Kaida tevékenységére. A terrorszervezet már akkor robbantásos merényleteket követett el amerikai nagykövetségek ellen Tanzániában és Kenyában. A támadásokban 200-an vesztették életüket.

Oszama bin Ladent, az Al-Kaida vezetőjét 9/11 után egy évtizeden keresztül próbálták elkapnai, végül 2011. májusában egy rajtaütés során ölték meg az amerikai hadsereg katonái.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez