Izraeli-palesztin cyberháborúra figyelmeztet az USA

Rakétatámadások helyett nemsokára számítógépes támadások indulhatnak Izrael ellen, amelyek még jobban destabilizálhatják a Közel-Keletet.

Erre figyelmeztette a CBS-nek adott interjúkban Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerző bizottságának elnöke. A képviselő szerint “egy cyberkonfliktus” nagyon-nagyon veszélyes helyzetet teremthette a régióban, miután a Hamász rakétatámadásai mellett “nemzetállamok” indítanak számítógépes támadásokat a zsidó állam ellene.

Azt nem közölte, hogy melyik államra gondol, csak annyit, hogy már most indítanak úgynevezett DDoS támadásokat weboldalak ellen, amikor olyan nagy forgalmat irányítanak egy weboldalra, hogy az összeomlik. Elmondása szerint Izrael egyelőre jól védekezik ezek ellen a támadások ellen, de ha azok mennyisége növekszik, az izraeli kormány ellentámadásokat indíthat azok megelőzésére, amely új frontot nyithat a harcokban.

Bár Rogers nem említett egyetlen államot sem, a legegyértelműbb gyanúsított Irán lenne, amely szakértők szerint már évek óta épít “cyberhadtestet”, és amelyet az izraeli kormány korábban már vádolt azzal, hogy cybertámadásokat indít a zsidó állam ellen.

A CBS által megszólaltatott szakértő szerint azonban az iszlám köztársasgé még távol van attól, hogy igazán veszélyes számítógépes akciókat indítson. Chris Bronk szerint Izraelnek nagyon jó a cybervédelme, és Irán egyelőre csak “bosszantóan kellemetlen” tud lenni, komoly károkat nem tudna okozni mondjuk az izraeli infrastruktúrában. Ugyanakkor a CBS nemzetbiztonsági szakértője szerint az Irán és Izrael közötti cyberháború komoly veszélyt hordozhat, ha a zsidó állam vissza akar majd vágni az iszlám köztársaságnak és a két ország konfrontációjához vezethet.

Egyelőre azonban Izraelnek csak kisebb cybertámadásokkal kell szembenéznie, főleg gázai és palesztinbarát hackerektől, amelyek célja weboldalak elérhetetlenné tétele, valamint hamis információk terjesztése, amelyekkel a lakosság körében akarnak pánikot kelteni. A Hamásznak azonban önmagában nincsen meg a kapacitása arra, hogy komoly veszélyt jelentsen az izraeli számítógépes hálózatokra. “Nem fogják holnap kilőni a közvilágítást” – jelentette ki Bronk.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez