Hillary Clinton 2,7 milliárdot keresett lemondása óta

12 millió dollár. Ennyit keresett a Demokrata Párt politikusa, amióta tavaly év elején lemondott a külügyminiszteri posztról.

Az átszámítva több mint 2,7 milliárd forintnak megfelelő összeget főleg a memoárja után járó jogdíjakból, valamint a beszédeiért kapott pénzekből, a Bloomberg számításai szerint. A Businessweeken megjelent elemézés szerint “legalább” ennyit keresett Hillary Clinton azóta, hogy lemondott az amerikai külügyminisztérium vezetéséről 2013 februárja óta.
A Bloomberg számításai szerint legalább hatmillió dollárt tehetett zsebre a külügyminiszterként eltöltött idejéről szóló “Hard Choices” című könyvével, amelyből öt hét alatt több mint 190 ezer példányt adtak el, és amellyel megjelenése óta vezeti a bestseller listát a Nielsen adatai szerint. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a könyv még több pénzt fog hozni Clintonnak, mert várhatóan még jó sokáig venni fogják az emberek, főleg, ha úgy dönt, hogy indul az elnökválasztáson.
A Bloomberg adatai szerint szintén legalább hatmillió dollárt kapott Clinton a tavaly február óta különböző helyeken elmondott beszédeiért. A lap cikke szerint több mint száz alkalommal mondott beszédet, vagy jelent meg különböző eseményeken. A meghívók között egyetemek, nonprofit szervezetek és nagyvállalatok is voltak. Átlagosan kétszázezer dollárt kap egy beszédért a lap forrásai szerint. Ahogy azt már az Ameriport is megírta, az egyetemektől kapott pénzdíjait mind a Clinton Alapítványnak ajánlotta fel.
Clinton vagyona azután került a politikai közbeszéd középpontjába, hogy egy hónapja több olyan szerencsétlen nyilatkozatot is tett vagyonával kapcsolatban, amelyekből úgy tűnt, nem is tekinti magát és férjét, Bill Clinton volt elnököt olyan gazdagnak. Egy interjúban közölte, hogy „teljesen csórók” voltak, amikor férje hivatali ideje véget ért, és elhagyták a Fehér Házat, adósságokat nyögve. Majd jött egy interjú a Guardianben, amelyben kijelentette, hogy „annyira nem is jómódúak”.
A Bloomberg összeállítása pedig újabb fegyvert ad Clinton elnökjelöltségétől tartó republikánusok kezébe, akik már most támadást indítottak a népszerű demokrata politikus ellen, úgy állítva be őt, mint aki nincsen tisztában az átlagamerikaiak problémáival, “nincsen képben”, és így nem is tudja megfelelően képviselni az érdekeiket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez