Obama kikelt az adófizetés elől külföldre menekülő cégek ellen

“Gazdasági hazafiasságra” szólította fel azokat az amerikai cégeket Barack Obama amerikai elnök, amelyek törvényesen ugyan, de külföldre menekülnek az amerikai iparűzési adók kifizetése elől.

“Nem érdekel, hogy törvényes. Ez rossz” – jelentette ki Obama egy Los Angelesben tartott beszédében, egy háromnapos adománygyűjtő körút végén, amellyel a novemberi kongresszusi választásokra készült fel. Az amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy hozza meg a megfelelő törvényeket, amelyekkel meg lehet akadályozni, hogy az amerikai cégek külföldre költözéssel meneküljenek el az amerikai adók elől, odaszúrva a republikánusoknak, akik szerint nem tesznek eleget az amerikai érdekek védelmére.
A republikánusok egyelőre nem akarnak lépni az ügyben, bár őket is zavarja az “inversion”-nek nevezett taktika alkalmazása. A konzervatív törvényhozók inkább egy teljes adóreformot szeretne elérni, abban látják a probléma megoldását.
Mint arról az Ameriport már beszámolt, már 44 amerikai vállalat vállalta, hogy külföldre költözik – közülük 14 cég 2012 óta – csak azért, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük. Legutóbb egy minneapolisi cég, az orvosi eszközöket gyár Medtronic tett át székhelyét Írországba, ahol az amerikai 34 százalékos iparűzési adóval szemben mindössze csak 12,5 százalékos adót kell fizetnie. Az amerikai szabályozás értelmében egy amerikai cég akkor költözhet át egy másik országba, ha a részvények húsz százaléka külföldi tulajdonban van. A Medtronic ezt a Covidien nevű ír cég 42.9 milliárd dolláros felvásárlásával érte el.
Obama most azt szeretné, ha ötven százalékra növelnék a külföldi tulajdonrészesedés arányát a mostani húsz százalékról, így állva útját a gyakorlatnak. A kormányzat becslése szerint a gyakorlat folytatása 17 milliárd dollár bevételkiesést okozna az államkasszának a következő egy évtizedben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez